Proteste numeroase la început de an. Federaţia Sanitas pornește astăzi o serie de acţiuni pentru susţinerea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială. Motivul este legat de apariţia OUG nr. 226/2020, care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor în acest an.

Vor fi organizate proteste şi mitinguri, în intervalul orar 12:00 – 13:00, de către organizaţiile Sanitas judeţene. Acestea se vor desfășura în faţa prefecturilor din întreaga ţara. Românii vor cere inclusiv şi convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi.

În oplus, proteste sunt organizate și de Uniunea Sanitas Bucureşti. Membră a Federaţiei Sanitas din România, aceasta va merge în fața Guvernului din Piaţa Victoriei.

Sindicaliştii au mai anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii și Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Nu va scăpa de valul de proteste nici Ministerului Finanţelor Publice. Și Guvernul şi Parlamentul României sunt vizate în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

O jignire față de efortul depus de 11 luni

“Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni”, se spunea într-un comunicat de presă de la începutul lui ianuarie.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS anunța ce decizie a luat în 5 ianuarie 2021. Acesta este reprezentat de peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.

Sindicaliștii cer aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ei vor și stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată. O altă măsură vizează acordarea stimulentului de risc salar

iaţilor din asistenţa socială.

Protestele care vor mai fi organizate la nivel naţional de Federaţia Sanitas în perioada următoare vizează și lansarea unei petiţii online. Este vorba de susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020. În plus, vizează şi solicitarea organizării unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia OUG nr. 226/2020.

Scrisoare deschisă către Parlamentul European

Sindicaliştii vor redacta o scrisoare deschisă către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European prin care vor să atragă atenţia asupra faptului că “România este singura ţară europeană care în plină pandemie diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”.

Nu în ultimul rând, vor fi informate organizaţiile sindicale internaţionale la care federaţia este afiliată despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 în rândul salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială şi solicitarea unor acţiuni de susţinere a membrilor de sindicat.

“În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, au spus reprezentanţii organizaţiei sindicale.