Protecţia mediului devine prioritate naţională în România

Protecția mediului. Președintele României, Klaus Iohannis, a reamintit că, în ultimii ani, capacitatea de adaptare, solidaritatea și reziliența au fost testate în fața unor multiple provocări, incluzând pandemia provocată de coronavirus și războiul din Ucraina, cu toate consecințele lor socio-economice.

În acest context complicat, nu ar trebui neglijată protecția mediului înconjurător deoarece calitatea vieții, sănătatea și siguranța noastră depind de ea.

„În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea şi rezilienţa în faţa unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lor socio-economice.

În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecţia mediului înconjurător, de care depind calitatea vieţii, sănătatea şi siguranţa noastră”, a indicat şeful statului.

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Organizațiilor Neguvernamentale, și-a exprimat recunoștința față de cei implicați constant în găsirea și implementarea soluțiilor la crizele actuale. Potrivit lui, instituțiile statului au nevoie de parteneriate cu societatea civilă pentru a proteja mediul.

Mulți cetățeni au fost activi în acest sens, participând la acțiuni de mediu, colaborând cu Administrația Prezidențială în grupuri de lucru privind educația pentru mediu, schimbările climatice și tranziția verde echitabilă.

„Sunt exemple clare de implicare şi dedicare din partea dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc”, le-a transmis șeful statului cetățenilor români.

Klaus Iohannis
Preşedintele României / SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Un domeniu foarte dinamic este cel al educaţiei pentru mediu şi climă

Evenimentul organizat la Palatul Cotroceni își propune să prezinte o serie de proiecte și bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naționale de către instituții publice și academice.

În domeniul educației pentru mediu și climă, există numeroase inițiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde, ce propun noi activități pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice. Aceste inițiative vin în completarea capacității guvernamentale încă limitate în materie de educație ecologică.

Multe organizații implică direct comunitățile în conservarea naturii și în tranziția energetică. În cadrul acestor proiecte, cetățenii devin parteneri în tranziția verde.

„Mă bucură că la nivelul coaliţiei care guvernează România există interes pentru soluţionarea problemelor de mediu. În ultimele luni, coaliţia şi-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralităţii climatice la nivel naţional, a făcut paşi în dezvoltarea economiei circulare şi a creat noi instrumente financiare verzi. Rămân multe provocări de abordat”, a adăugat el.

Se caută investiții care să reducă simultan facturile și poluarea

Măsurile în domeniul accesului la energie și eficienței energetice trebuie să sprijine cei mai vulnerabili consumatori prin investiții care să reducă simultan facturile și poluarea. Este necesar ca cel puțin o parte din tehnologia verde utilizată în noile investiții să fie fabricată în România pentru a genera noi locuri de muncă și plusvaloare în țară.

Tranziția verde trebuie să fie benefică pentru toți. Este imperativ să consolidăm capacitatea de a formula și implementa politici ecologice eficiente, alături de optimizarea utilizării fondurilor europene destinate acestui scop.

„De asemenea, este esenţial ca legislaţia naţională să faciliteze o tranziţie verde ordonată, dar şi echitabilă. Parlamentul României are o responsabilitate majoră în acest sens. Pentru a dezvolta cele mai bune politici şi legislaţie privind protecţia mediului, este vital să existe dialog şi colaborare între instituţiile publice, societatea civilă, mediul economic şi sectorul academic şi de cercetare. Văd necesar un angajament comun al întregii societăţi, reflectat într-un pact naţional care să facă din protecţia mediului o prioritate naţională.

Din păcate, realitatea ne arată că natura se distruge uşor şi se reface greu. Reconstrucţia habitatelor sau prevenirea dezastrelor climatice necesită planificare strategică şi resurse consistente. Sunt astfel necesare o cooperare transpartinică şi un angajament politic pe termen lung pentru a face faţă acestor provocări.

Deciziile şi acţiunile noastre actuale în domeniul mediului au deopotrivă implicaţii pentru generaţiile prezente şi viitoare. Această conştientizare trebuie să ne mobilizeze pe fiecare dintre noi să acţionăm în mod responsabil şi să construim un viitor sustenabil pentru toţi”, a explicat președintele României.