Câteva plante obișnuite sunt toxice pentru câini

Primăvara a sosit în sfârșit, ceea ce ar trebui să fie întotdeauna un motiv de bucurie pentru stăpânii animalelor de companie. Asta, dacă nu ar fi aceste plante. Acest sezon aduce oportunitatea de a petrece mai mult timp în aer liber, plimbându-se și bucurându-se de grădină.

Cu toate acestea, cu apropierea Zilei Naționale a Animalelor de Companie, programată pentru 11 aprilie, experții atrag atenția asupra unui aspect important: unele flori și plante de primăvară, atât cele cultivate în interior, cât și cele din grădină, pot prezenta pericole pentru prietenii noștri necuvântători. Pot provoca diverse afecțiuni, precum boli ale stomacului, vărsături, mâncărimi și, în unele cazuri, complicații mai grave, cum ar fi stopul cardiac, conform informațiilor furnizate de Mirror. Astfel, este recomandabil să evităm expunerea animalelor de companie la aceste plante și flori toxice, pentru a ne asigura că rămân în siguranță și sănătoase.

Recomandarea unui expert în grădinărit

Iată plantele pe care ar trebui să le evitați în casă și în grădină, conform lui Craig Wilson, co-fondator, director și expert în grădinărit:

  • Narcisele: Acestea sunt toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici, conținând un compus dăunător numit „licorină”, care poate cauza dureri abdominale și diaree. Chiar și expunerea la apa din vaza în care sunt puse narcisele poate fi toxică dacă este băută.
  • Lalelele: Spre deosebire de multe alte flori în care otrava se găsește în principal în bulb, otrava este prezentă în toate părțile lalelei, inclusiv tulpina, frunzele și floarea însăși. Consumul de către animalele de companie poate provoca efecte secundare precum diaree, hipersalivație și chiar depresie.
  • Zambilele: Acestea sunt din aceeași familie cu laleaua și conțin compuși similari, putând provoca simptome similare. Concentrația ridicată din bulbul plantei poate cauza iritații ale gurii și gâtului. Consumul în cantități mari poate duce la vărsături, probleme respiratorii și, în cazuri grave, la complicații serioase.
  • Irișii: Aceștia pot provoca iritații dacă sunt ingerate sau atinse de animalul dumneavoastră de companie, iar principalul compus toxic este irisina, concentrat în special în bulb și în tulpină. Animalele care săpa pot fi expuse în mod special la aceste plante.

Și pisicile pot fi vulnerabile

  • Clopoțeii albaștri: Toate părțile acestei plante conțin o substanță chimică toxică numită glicozidă. Nu doar câinii și pisicile sunt vulnerabile, ci și alte animale precum caii și vitele. Consumul poate duce la dureri abdominale, dureri musculare și iritații ale pielii.
  • Tisa: Toate părțile acestui copac sunt extrem de toxice pentru câini și pisici din cauza unui compus numit taxină, care poate cauza convulsii și stop cardiac.
  • Azalee și rododendroni: Aceste plante conțin tirotoxine cenușii, toxice pentru câini, care pot provoca vărsături și dificultăți de respirație. Totuși, pentru apariția simptomelor grave este nevoie de consumul unei cantități semnificative.
  • Hortensii: Acestea pot fi toxice pentru câini, conținând un compus numit glicozid cianogenic. Consumul poate duce la eliberarea de cianură, iar efectele secundare ușoare includ vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
  • Iedera: Această plantă comună poate fi toxică pentru câini și pisici. Frunzele de iederă sunt periculoase, iar ingestia acestora poate provoca hipersalivație, dureri abdominale, vărsături și diaree.