Categoriile de persoane care pot beneficia de ordinul de protecţie şi de ordinul de protecţie provizoriu ar putea fi extinse. Ministerul Justiţiei a anunţat că a demarat un proces legislativ în acest sens.

Ordinul de protecţie este limitat, în prezent, în România

În prezent, ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu este limitat doar la victimele violenţei domestice.

Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Mihai Paşca este cel care a avut această iniţiativă, iar un grup de lucru interministerial a fost constituit în acest sens.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Agenţiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţei Române.

„Statul are obligaţia de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor săi în faţa oricărei situaţii de pericol (…) Este timpul să îmbunătăţim lucrurile, pentru a preîntâmpina tragediile”

Secretarul de stat Mihai Paşca: „Deşi extrem de eficient şi util, ordinul de protecţie nu poate fi solicitat în forma de azi a legii decât pentru situaţii de violenţă domestică, ceea ce nu este suficient.

Statul are obligaţia de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor săi în faţa oricărei situaţii de pericol, nu doar pentru acele situaţii în care violenţa se produce în cadrul familiei sau relaţiilor asimilate acesteia. Ca avocat îmi era greu să explic oamenilor aflaţi în situaţii de hărţuire sau de pericol de ce nu pot obţine din partea autorităţilor protecţia acestui ordin, deşi el există ca instrument legal.

Sunt convins că aceeaşi frustrare au simţit-o şi poliţiştii sau magistraţii care au întâlnit aceste situaţii în practică. Este timpul să îmbunătăţim lucrurile, pentru a preîntâmpina tragediile pe cât posibil şi nu doar a le constata, odată produse.”

Anul trecut, potrivit statisticilor Poliţiei Române, au fost emise 8.393 de ordine de protecție provizorii.

Sursa foto: Dreamstime