Pentru a sprijini studenții și elevii din medii defavorizate, parlamentul din Germania a aprobat recent o serie de măsuri care vor crește beneficiile acordate prin programul Bafög începând cu noul an școlar și semestrul de iarnă.

Aceste măsuri sunt menite să ajute la acoperirea costurilor crescânde ale vieții și să faciliteze accesul la educație pentru toți tinerii.

Valoarea burselor Bafög a fost crescută

Una dintre principalele schimbări aduse de reforma Bafög este creșterea burselor pentru elevi și studenți, care vor ajunge până la 1.000 de euro. Ajutorul de bază pentru studenți va crește de la 452 la 475 de euro lunar, iar alocația pentru locuință pentru cei care nu locuiesc cu părinții va crește de la 360 la 380 de euro lunar.

În total, suma maximă pe care un student o poate primi lunar va crește de la 812 la 855 de euro, scrie ziarulromanesc.de.

Studenții mai în vârstă, care își plătesc singuri asigurarea de sănătate, vor beneficia de un supliment financiar, ceea ce va ridica suma maximă totală la 992 de euro lunar. Această măsură este menită să acopere costurile suplimentare cu asigurarea de sănătate, care pot fi semnificative.

Ajutor de început pentru studenții sub 25 de ani

Studenții sub 25 de ani care primesc ajutoare sociale vor primi un ajutor de început de 1.000 de euro. Acest ajutor este destinat acoperirii cheltuielilor legate de studii, cum ar fi achiziția de laptopuri sau plata unei garanții pentru închirierea unui apartament.

Această măsură este esențială pentru a facilita accesul la resursele necesare pentru studii și pentru a reduce barierele financiare.

Reforma include și creșterea cu 5,25% a pragurilor de venit pentru calcularea burselor Bafög, ceea ce va face mai mulți studenți eligibili pentru sprijin financiar. De asemenea, se introduce un semestru de flexibilitate pentru studenții apropiați de finalizarea studiilor, permițându-le să primească Bafög pentru încă un semestru în cazul în care întâmpină dificultăți cu lucrarea de diplomă.

Procedura de schimbare a specializării va fi simplificată, astfel încât studenții să nu piardă dreptul la Bafög.

Deși aceste majorări sunt un pas înainte, criticii susțin că nu sunt suficiente pentru a acoperi pe deplin costurile crescânde ale vieții și chiriei în Germania. Costul vieții a crescut semnificativ în ultimii ani, iar chiriile în marile orașe continuă să fie o provocare majoră pentru studenți.