Prognoza meteo pentru prima zi a săptămânii nu este îmbucurătoare. Ziua de luni, 17 mai vine cu alertă de furtuni pentru mai multe zone.  Pentru luni, 17 mai, cei de la Nici spun că vremea va fi în general instabilã. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice, în cursul zilei în jumãtatea de vest şi local în rest, iar noaptea, pe arii mai extinse în nord-vestul şi nordul ţãrii, precum şi în zonele de munte. Cantitãţile de apã vor depãşi local 15…20 l/mp şi pe arii restrânse, cu precãdere în zona Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, 25…30 l/mp. Izolat va cãdea grindinã.

Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari pe parcursul nopţii, când la rafalã se vor depãşi 70…80 km/h în zona montanã înaltã, 50…60 km/h local în nord-vest şi în centru, iar în timpul ploilor, trecãtor va lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor situa sub mediile multianuale în regiunile vestice şi sud-vestice şi se vor încadra între 16 şi 25 de grade, cu cele mai scãzute valori în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 15 grade.

Nici pentru București veștile privind condițiile meteo nu sunt excelente. . Cerul va prezenta înnorãri, trecãtor va ploua, iar mai ales spre searã şi la începutul nopţii, sunt posibile şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimã va fi de 12…13 grade.

Alertă meteo și pentru ziua următoare

Vremea va fi rece, iar în nordul şi centrul ţãrii vom avea temperaturi scăzute pentru aceastã datã. Cu precãdere pe parcursul zilei, în majoritatea zonelor, vântul va prezenta intensificãri susţinute şi cu viteze mai mari la munte, în special în zona înaltã, unde rafalele vor depãşi 70…90 km/h, dar şi în sudul, centrul şi estul teritoriului, în general, cu viteze de 50…60 km/h. Înnorãrile vor fi persistente şi, îndeosebi în prima parte a intervalului, va ploua mai ales sub formã de aversã şi izolat se vor semnala descãrcãri electrice, în Maramureş, Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumãtatea de nord a Moldovei, precum şi în zonele de munte. Vor fi posibile cãderi de grindinã, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 15…20 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorãri, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 grade în Maramureş şi 25 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 şi 14 grade.

BUCURESTI. Vremea va fi vântoasã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificãri în cursul zilei când viteza la rafalã va atinge 50…55 km/h. Temperatura maximã va fi de 23…24 de grade, iar cea minimã de 8…10 grade.

Sursa foto: Dreamstime