Săptămâna aceasta vom depăşi toate pragurile asumate de guvern

Octavian Jurma a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la situația epidemiologică din România. Acesta vine cu vești proaste, precizând că săptămâna aceasta România va depăși numărul maxim prognozat pentru spitalizările provocate de COVID.

„Săptămâna aceasta vom depăşi toate pragurile asumate de guvern (şi furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta. Astfel, săptămâna trecută, am depăşit vârful de 1.500 de cazuri noi pe zi şi săptămâna aceasta îl vom depăşi şi pe cel de 2.000 de cazuri noi pe zi”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe Facebook.

Epidemiologul spune că România va depăși pragul de 4.000 de spitalizări, subliniind că este posibil să depășim și pragul de 500 de spitalizări la Terapie Intensivă.

Valul 4 se apropie de scenariul pesimist

Epidemiologul Octavian Jurma a mai spus că valul 4 începe să se apropie din ce în ce mai mult de scenariul pesimist care prevede un vârf în jurul a 8.500 de cazuri pe zi la mijlocul lunii octombrie.

„După 2 saptamani precizia scade mult şi progresiv dar chiar şi aşa e mai realistă decât prognoza guvernului. De asemenea prognoza nu conţine ipotezele descendente din simulările mai complexe pe care le-am folosit pentru curbele de predicţie, dar nici ipoteza ascendentă reprezentată de deschiderea şcolilor. Evoluţia însă se apropropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist (un varf in jurul a 8,500 de cazuri pe zi) la mijlocul lunii octombrie”, a precizat Octavian Jurma.

Epidemiologul folosește pentru predicții un tabel care este un instrument simplu și imprecis, dar care este, totodată, util și rapid.

„E ca şi cum ai folosi un ceas solar ca să te orientezi în absenţa unui ceas artizanal. Ultimul e mai precis, dar, dacă a fost reglat greşit, poate produce erori mai mari decât ceasul solar”, mai menţionează epidemilogul.

Sursă foto: Facebook Octavian Jurma