Potrivit unei medii pe 7 zile, realizată de The Washington Post, SUA ar putea fi doborâtă de coronavirus în perioada următoare. Mai exact, sursa citată precizează că deja se raportează peste 70.000 de infectări în fiecare zi, iar în luna august, experții estimează că numărul infectărilor ar putea ajunge chiar și până la 300.000 de cazuri pe zi.

Justin Lessler, profesor în epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord, implicat în coordonarea previziunilor pandemiei, a declarat că este destul de îngrijorat de evoluția pandemiei în următaorea perioadă.

„Mă îngrijorează că am putut fi mult prea optimiști în ceea ce privește prognozarea unui număr mic de cazuri COVID pe timp de toamnă”, a spus Lessler.

Sursa citată mai precizează că în ultimele zile, media săptămânală a cazurilor cu noul coronavirus a crescut cu 60%, iar numărul spitalizărilor a crescut și el cu 40%. În ceea ce privește numărul deceselor, acesta a crescut cu 30%, ajungându-se la o medie zilnică de 300 de decese pe zi.

„Situația se înrăutățește. SUA nu a terminat cu pandemia în acest moment”, a spus David W. Dowdy, profesor în epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Varianta Delta face ravagii în SUA

Potrivit sursei citate, cei mai importanți factori care au dus la creșterea numărului de infectări sunt varianta Delta, dar și relaxarea restricțiilor. Aceasta se transmite mult mai rapid decât cele de până acum, ducând la o creștere vizibilă a numărului de infectări.

Relaxarea restricțiilor este cel de-al doilea factor care a dus la o astfel de situație alarmantă. Jeffrey Shaman, epidemiolog la Universitatea Columbia, a explicat că relaxarea restricțiilor a schimbat chiar și comportamentul celor vaccinați, în contextul în care oamenii au devenit deja ”sătuli” de pandemie.

„Problema cea mai importantă este că oamenii s-au săturat și vor să uite de virus și de pandemie”, a declarat Jeffrey Shaman oferind multe exemple de oameni adunați într-un număr foarte mare fără să poarte mască.

Totodată, Shaman a făcut și o prognoză COVID pentru următoarele patru-cinci săptămâni. Mai exact, împreună cu echipa sa, experții au constatat că în decurs de aproximativ o lună, SUA se va confrunta cu un vârf al pandemiei, adică milioane de infectări.

„Atunci vom avea peste un milion de cazuri într-o săptămână”, a mai spus acesta.