Studiile arată că poate ajuta oamenii să se antreneze mult mai mai mult, și chiar să aibă performanțe mai bune. Este concluzia unui studiu realizat de cerectătorii de la Universitatea din Granada. Conform căruia, consumul de cofeină cu o jumătate de oră înainte de exercițiile de aerobic poate ajuta la arderea grăsimilor, potrivit NationalInterest.

În acest studiu, 15 bărbați (cu vârsta de aproximativ 32 de ani) au ingerat pudră de cofeină (aproximativ 3 mg per kilogram de masă corporală, adică echivalentul unei cafele la filtru) sau un placebo cu 30 de minute înainte de exercițiu.

Participanții au efectuat apoi patru probe fizice. Studiul a folosit un design experimental „triplu orb”, ceea ce înseamnă că participanții, cercetătorii și statisticianul nu știau cine a consumat sau nu cofeină în timpul fiecărui proces.

Pentru a se asigura că participanții au fost expuși la aceleași condiții ca și ceilalți, cercetătorii s-au asigurat că au trecut cel puțin trei ore de la ultima masă, înainte ca placebo sau cafeina să fie ingerate. Nu a fost efectuat niciun exercițiu timp de 24 de ore înainte de proces. Fiecare participant a avut aceeași dietă în ziua respectivă.

În timpul studiilor, participanții au mers cu bicicleta la intensități din ce în ce mai mari pentru a determina oxidarea maximă a grăsimilor (procesul de descompunere a grăsimilor pentru a produce energie – „arderea grăsimilor”).

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu grupul placebo, consumul de cofeină a dus la arderea mai multor grăsimi în timpul exercițiului.

Arderea grăsimilor după cofeină a crescut cu până la 11% dimineața și cu 29% mai mult după-amiaza. Acest lucru ar putea fi explicat prin concentrația mai mare de adrenalină din corpul nostru, care are loc ca răspuns la exercițiile de după-amiază.

Dar chiar și așa, spun autorii studiului, pentru a pierde 1 kg de grăsime corporală, ar trebui să facem mișcare timp de aproape 42 de ore.

De asemenea, arată cercetările, cafeina a crescut oxidarea grăsimilor de la 19 g pe oră cu grupul placebo, la 25 g pe oră cu cofeină.

Arderea mai multor grăsimi după ingerarea cofeinei poate fi explicată prin interacțiunea dintre cofeină și acizii grași din corp. Acizii grași sunt elementele constitutive ale grăsimii și pot furniza energie corpului.

Cofeina favorizează lipoliza (procesul prin care se descompun grăsimile), datorită unei eliberări mai mari de adrenalină. Lipoliza determină apoi producerea acizilor grași. Acești acizi grași sunt apoi eliberați în sânge și transportați către mușchi pentru a fi folosiți ca energie.

Abilitățile de ardere a grăsimilor ale cafeinei sunt, de asemenea, legate de creșterea cheltuielilor de energie. Compusul adenozină în condiții normale, promovează somnul și suprimă stimularea.

De asemenea, consumul de cafea înainte de efort s-a dovedit că face exercițiul fizic mai plăcut. Acești factori combinați ne pot face să muncim mai mult în timpul exercițiilor, ajutându-ne să ardem mai multe grăsimi în timpul exercițiului.