Procuratura statului New York informează că doisprezece procurori americani au cerut miercuri Facebook şi Twitter să lupte cu mai multă fermitate împotriva propagării de informaţii false privind vaccinurile anti-COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mai exact, procurorii din New York, dar și din alte 11 state, au trimis o scrisoare deschisă miercuri către Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg, şefii Twitter şi Facebook, în care şi-au făcut cunoscută preocuparea faţă de “utilizarea acestor platforme pentru propagarea de informaţii frauduloase”.

Semantarii scrisorii susțin totodată că aceste informații false au “sporit reticenţa faţă de vaccinuri, ceea ce va încetini redresarea economică şi, mai important, va provoca în final şi mai multe decese inutile”.

De menționat este faptul că, scrisoarea citează cifrele Centrului pentru combaterea urii online, care estimează la 59 milioane numărul abonaţilor cu conturi “anti-vaccin” pe Facebook, Instagram, Twitter şi YouTube, fără a preciza dacă este vorba de abonaţi din SUA sau şi din alte ţări.

Reproșuri la adresa Facebook și Twitter

În ciuda fatpului că Facebook şi Twitter au făcut se pare “un pas în direcţia cea bună” cu recentele lor măsuri împotriva dezinformării, procurorii americani au o serie de reproșuri. Mai exact, aceștia susțin că cele două rețele de socializare nu au retras complet conturile unor militanţi anti-vaccin “notorii”.

Totodată, potrivit procurorilor, 12 dintre aceştia sunt la originea a 65% din conţinutul anti-vaccin de pe Facebook, Instagram şi Twitter, o ţintă predilectă fiind minoritatea neagră, cunoscută ca neîncrezătoare în vaccinare, din motive în mare parte istorice.

În același timp, procurorii reproşează Facebook că nu au adresat avertismente grupurilor de pe platformă create de un anume militant anti-vaccin, Larry Cook.

De menționat este faptul că, cele 12 state ai căror procurori au semnat scrisoarea sunt New York, Connecticut, Delaware, Iowa, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island şi Virginia.  Scrisoarea trimisă de acești avine chiar în ajunul unei mult-aşteptate audieri în Congres, joi, a lui Zuckerberg, Dorsey şi a patronului Google, Sundar Pichai, consacrată eforturilor de combatere a dezinformării.