La începutul ședinței de Guvern ce a avut loc joi, premierul Ludovic Orban i-a transmis minsitrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, că așteaptă digitalizarea facturilor.

„Aşteptăm digitalizarea, domnule ministru. Abia aştept momentul în care digitalizăm facturile”, a spus premierul Ludovic Orban la începutul ședinței.

În acest context, șeful Finanțelor a menționat că în perioada următoare va începe un program-pilot pentru e-facturare.

„Digitalizarea continuă. (…) Avem, va începe în următoarea perioadă un program-pilot pentru e-facturare. Este acea măsură care va aduce la buget, din estimările nu numai ale noastre, şi ale instituţiilor internaţionale şi ceea ce am văzut în alte ţări, în special în Italia, cel puţin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, a precizat Cîţu.

Ce a mai spus Florin Cîțu

Ministrul de Finante a adaugat ca nu vor exista executari silite pentru companii pana pe 25 decembrie si va fi luata masura extinderii termenului pentru rambursarea TVA cu control ulterior pana la 25 ianuarie.

„Daca exista companii care au depus declaratii si nu pot sa plateasca si vor sa fie in reesalonare, pana li se aproba reesalonarea exista o perioada de timp. Atunci nu curg dobanzile si penalitatile”, a explicat Citu.

”Ordonanta chiar daca se publica dupa 25 octombrie, permite reesalonarea acestor datorii acumulate de la inceputul starii de urgenta pana la 25 octombrie. Companiile au pana pe 15 decembrie sa faca aceasta cerere de reesalonare pentru anul viitor. Nu vor fi executari silite pana la 25 decembrie.”, a mai spus ministrul

El a adaugat ca „deja avem in istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului si au platit de fiecare data TVA. Putem face un sistem ca pentru aceste companii care au un anumit rating sa existe acest sistem de rambursare TVA cu control ulterior permanentizata. La asta lucram dupa 25 ianuarie”.