Ilfovul este lovit crunt de pandemia de coronavirus. Ultimele anunțuri ale autorităților sunt extrem de grave. Sunt sute de oameni internați sau în carantină instituționalizată.

Probleme mari în Ilfov!

133 de persoane confirmate cu COVID-19 sunt internate, şase se află în carantină instituţionalizată, 284 – în carantină la domiciliu, iar 1.147 – în izolare la domiciliu, a informat Instituţia Prefectului – Judeţul Ilfov, printr-un comunicat de presă.

Prefectura Ilfov a precizat că, potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, luni, ora 15.00, 74 de persoane confirmate cu COVID-19 sunt internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, dintre care 14 la ATI.

Până în prezent, 4.576 de cetăţeni au fost confirmaţi cu COVID-19, 3.196 s-au vindecat, iar 84 au decedat.

Sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, 123 de poliţişti, împreună cu peste 75 de efective din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ISU Bucureşti-Ilfov, ITM, DSVSA, DSP, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, poliţişti locali au verificat în sistem integrat 412 de societăţi comerciale pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov şi au legitimat 992 de persoane cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate peste 333 de mijloace de transport persoane, a informat Prefectura Ilfov.

În contextul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, pentru abaterile constatate au fost aplicate 128 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum total de 25.000 de lei, dintre care: 121 de sancţiuni contravenţionale de 23.500 de lei în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală; două amenzi în valoare de 1.500 lei în baza HG nr. 537/2007; trei avertismente în temeiul Legii nr. 307/2006; două sancţiuni contravenţionale cu avertisment pe baza OG nr. 2/2001.

Principalul obiectiv al măsurilor care sunt şi vor fi luate nu este aplicarea de sancţiuni, ci prevenirea infectărilor cu COVID-19 şi protejarea sănătăţii cetăţenilor, prin conştientizarea populaţiei cu privire la apartenenţa la comunitate şi la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivităţile umane. Cu toate acestea, în situaţiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă se vor dispune măsuri de sancţionare atât a persoanelor fizice, cât şi juridice, inclusiv de suspendare a activităţii unor operatori economici, menţionează Prefectura Ilfov.

Conform sursei citate, verificările vor continua la nivelul judeţului Ilfov şi vor viza condiţiile în care se desfăşoară transportul în comun, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, respectarea de către societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate a interdicţiilor impuse prin legislaţia în vigoare, dar şi protejarea cetăţenilor faţă de practicile comerciale ilicite.