Polonia se poate aştepta la 15.000-20.000 de cazuri confirmate de coronavirus zilnic la începutul săptămânii viitoare, practic o dublare a numărului de infectări din prezent, dacă ritmul actual de creştere a contaminărilor continuă, a avertizat luni ministrul sănătăţii, relatează dpa.

„De aceea fac apel la voi toţi să trataţi foarte serios toate restricţiile pe care le-am introdus în ultimele două săptămâni”, a spus ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski.

Ce restricții s-au impus

Printre aceste restricţii se află obligaţia de a purta mască în public, limitarea numărului persoanelor care folosesc transportul public, precum şi închiderea restaurantelor la ora 21.00.

În lumina creşterii aşteptate a numărului de cazuri, Polonia vrea să mărească numărul paturilor disponibile creând spitale temporare, atrăgând instituţii medicale private în tratarea COVID-19 şi reducând birocraţia pentru medicii străini care vor să lucreze în Polonia.

Personalul medical care gestionează punctele de testare pentru automobilişti va fi înlocuit cu soldaţi pentru a aloca mai bine resursele, a precizat ministrul.

Unul dintre spitalele temporare plănuite va fi înfiinţat în spaţiul de conferinţe al stadionului naţional din Varşovia, a anunţat luni mai devreme şeful cancelariei premierului, Michal Dworczyk.

„Vrem ca primele 500 de paturi să fie disponibile pentru pacienţi înainte de sfârşitul săptămânii”, a declarat Dworczyk pentru postul de radio Zet, adăugând că spitalul va avea în jur de 50 de paturi de terapie intensivă.

Planuri pentru înfiinţarea de spitale temporare COVID-19 sunt pregătite pentru toate cele 16 capitale regionale, potrivit lui Niedzielski.

Mai mulți politicieni au intrat în carantină

Creşterea numărului de cazuri a dus la apariţia mai multor situaţii de intrare în carantină în rândul politicienilor. Luni, prim-vicepremierul şi liderul de facto al ţării, Jaroslaw Kaczynski, a intrat în autoizolare după ce a fost în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19.

Ministrul apărării a intrat în carantină luni, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki şi unul dintre adjuncţii săi au încheiat această perioadă de izolare duminică.

Creștere semnificativă a cazurilor

Polonia a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele săptămâni, cu peste 9.600 de cazuri înregistrate sâmbătă şi 8.500 duminică. Până în prezent, ţara a înregistrat peste 183.000 de cazuri de COVID-19 şi un bilanţ de peste 3.600 de morţi.

Preocupările sunt tot mai mari în privinţa capacităţii sistemului de sănătate de a face faţă unui număr tot mai mare de pacienţi COVID-19 care au nevoie de spitalizare şi îngrijiri la terapie intensivă. De asemenea, probleme de personal au fost anunţate de mai multe spitale.