După decizia suprinzătoare luată de a renunţa la statutul de membri seniori ai familiei regale, prinţul Harry şi soţia sa, ducesa Meghan, nu vor mai putea folosi titulatura de “Alteţa sa regală”, arată un comunicat oficial emis de la Palatul Buckingham.

Ce nume de familie vor adopta Harry şi Meghan

Printre numele de familie pe care le-ar putea folosi, de acum înainte, cei doi se numără Sussex, Mountbatten-Windsor sau Wales. Harry şi Meghan au primit de la Regina Elisabeta a II-a, în ziua în care s-au căsătorit, titlurile de duce de Sussex, respectiv ducesă de Sussex, aşa că ar putea folosi în continuare aceste nume de familie, la fel cum copiii prinţului William şi ai ducesei Catherine de Cambridge sunt numiţi George şi Charlotte Cambridge. Contul de Instagram și noul site oficial ale lui Harry și Meghan poartă numele Sussex şi, în plus, într-un comunicat oficial, cei doi au fost numiţi deja “familia Sussex”.

Pe de altă parte, potrivit site-ului oficial al Casei Regale britanice, dacă vreodată un membru are nevoie de un nume de familie, acesta trebuie să fie Mountbatten-Windsor. Acest nume provine de la numele de famile al Prinţului consort Phillip (Mountbatten) şi de la cel luat de bunicul reginei Elisabeta a II-a, regele George al V-lea, după castelul Windsor, în 1917, scrie digi24.ro. Acesta este şi numele trecut pe certificatul băiatului lui Harry şi Meghan: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Pe vremea când se pregătea pentru cariera militară, prinţul Harry a folosit numele de Wales, acelaşi cu al principatului deținut de tatăl său.

Vor returna o sumă uriaşă de bani

Harry şi Meghan nu vor mai avea dreptul să o reprezinte formal pe Regina Elisabeta a II-a începând din această primăvară. Ei vor trebui să renunţe la  îndatoririle regale, inclusiv cele militare oficiale. „Cu binecuvântarea Reginei, cei doi vor continua să conducă mecenatele și asociațiile private. În timp ce nu vor mai putea reprezenta în mod oficial Regina, cuplul de Sussex a menționat în mod clar că tot ce vor face în continuare va fi în acord cu valorile Majestății Sale. Cuplul de Sussex nu va mai folosi titlurile regale în măsura în care nu vor mai munci în Familia Regală”, precizează comunicatul Casei Regale.

Mai mult, cei doi nu vor mai primi bani publici pentru îndatoririle lor, ca până acum. Ducele şi ducesa de Sussex au precizat deja că vor returna şi cele 2,4 milioane de lire sterline primite pentru renovarea Frogmore Cottage, reședința din Windsor care va rămâne locuința lor oficială din Marea Britanie.