Albert Del Rosario, şeful diplomaţiei de la Manila, a făcut aceste declaraţii într-un comunicat difuzat în cadrul unui forum din Brunei, la care participă, între 30 iunie şi 2 iulie, zece ţări membre ale ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi China.
Del Rosario şi-a exprimat astăzi îngrijorarea faţă de militarizarea crescândă din Marea Chinei meridionale’, se spune în comunicat, care menţionează ‘prezenţa masivă a navelor militare şi paramilitare chineze’ în zona economică exclusivă a Filipinelor din jurul recifelor Scarborough Shoal şi Second Thomas Shoal.

Şeful diplomaţiei filipineze consideră că prezenţa militară chineză ‘ameninţă eforturile de menţinere a păcii maritime şi stabilitatea în regiune’.

Pe de altă parte, statul chinez încalcă un pact încheiat în 2002, prin care ţările riverane mării s-au angajat să nu ia măsuri care ar putea duce la creşterea tensiunilor, subliniază ministrul. În pactul de bună conduită semnat de ţările ASEAN şi China, statele se angajează să-şi rezolve diferendele ‘fără să recurgă la ameninţarea cu forţa sau la folosirea forţei’. ‘Ne reiterăm angajamentul pentru o reglementare paşnică şi conformă cu regulile de drept internaţional’, a adăugat Del Rosario.

Statul Filipine a sesizat, la sfârşitul lunii ianuarie, un tribunal de arbitraj al Naţiunilor Unite în contenciosul pe care îl au cu China în privinţa suveranităţii unor insule din Marea Chinei meridionale, iniţiativă condamnată de Beijing. China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, întretăiere de drumuri maritime vitale pentru comerţul mondial şi potenţială rezervă de petrol şi gaze, precum şi de importante resurse de peşte.

În afară de Filipine, diferende teritoriale maritime cu China mai au Japonia, Taiwanul, Vietnamul, Malayezia şi Brunei.
Sursa: Agerpres