Prețul petrolului urcă din nou! A ajuns la maximul ultimelor două luni

Reuters informează că țițeiul Brent a crescut cu 28 de cenți, la 76,47 dolari pe baril la ora 13:36 GMT. În același timp, petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 43 de cenți, la 72,66 dolari pe baril. La începutul sesiunii, țiteiul Brent a ajuns la 76,53 dolari pe baril, reprezentând cel mai ridicat nivel înregistrat de la jumătatea lunii iulie.

„Prețul petrolului continuă să urce pe fondul constrângerilor de aprovizionare din Golful Mexic din SUA, care s-a reflectat în raportul privind retragerile mari de stocuri de țiței de săptămâna trecută”, a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson.

Energy Information Administration a publicat noi date care arată că stocurile de țiței din Statele Unite ale Americii au scăzut cu 3,5 milioane de barili, până la 414 milioane.

Impuls pentru petrol

Având în vedere anii de subinvestiți și întârzierile la lucrările de întreținere din cauza pandemiei de coronavirus, petrolul a primit un impuls de la mai mulți membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi. Aceștia au încercat, în ultimele luni, să crească producția de petrol.

Ministrul irakian al petrolului a declarat miercuri că OPEC+ depune eforturi pentru a menține prețul țițeiului aproape de 70 de dolari pe baril, pe măsură ce economia globală își revine, mai scrie Reuters.

Creșterea prețurilor la gaze naturale

Sentimentul pieței este, de asemenea, susținut și de creșterea prețurilor la gazele naturale, a declarat ANZ Research. „Lipsa de aprovizionare cu gaze ar putea încuraja utilitățile energetice să treacă de la gaze la petrol dacă iarna se dovedește a fi mai rece în acest an”, au transmis analiștii ANZ într-o notă.

Prețurile la gazele naturale au crescut puternic în ultimele luni în întreaga lume, din cauza unei combinații de factori, inclusiv a creșterii cererii în special din partea Asiei, a stocurilor scăzute și a livrărilor mai scăzute decât de obicei ale Rusiei.

Sursă foto: Dreamstime