Cotația barilului de țiței ar putea fi majorată. Analiștii Goldman Sachs spun că ne așteaptă o iarnă grea

În acest context, cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea ajunge la 80 de dolari în trimestrul patru din 2021, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Pe plan mondial, creşterea preţurilor la energie şi gaze a sporit temerile că în această iarnă facturile la energie vor fi ridicate şi ar putea exista un deficit de aprovizionare.

O iarnă mai rece ar putea duce la majorarea cererii de petrol cu 900.000 barili pe zi (bpd)

„Înăsprirea furnizării globale de gaze va afecta iarna aceasta piaţa petrolului”, estimează analiştii de la Goldman Sachs.

Pentru o cotaţie a barilului de ţiţei Brent de peste 80 de dolari, la hub-ul de gaze TTF din Olanda preţurile spot ar trebui să depăşească 23,5 dolari pentru un milion BTU. În prezent preţurile sunt la 24 dolari/mmBtu.

Luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent se tranzacţiona la 74,29 dolari. La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Prețurile la gaze vor atinge noi recorduri

Amintim că șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că prețul gazelor, în Europa, ar putea crește și mai mult. Cauza? Capacitatea scăzută de stocare a gazelor, informează Agerpres, conform Reuters.

Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.

„Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate”, a declarat şeful Gazprom.

Acesta a avertizat că Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare: Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri.

Miller a reafirmat, de asemenea, că Gazprom îşi va îndeplini complet obligaţiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar. La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record.

Sursă foto: Dreamstime