Se ieftinesc benzina și motorina! Prețul carburanților vineri, 24 noiembrie

Se ieftinesc benzina și motorina! Chiar înainte de weekend, prețul carburanților scade din nou. Iată cât costă un litru de benzină sau de motorină astăzi.

Vineri, 24 noiembrie, cea mai ieftină benzină standard costă 6,52 lei litrul, față de 6,56 lei litrul cât era joi. O puteți găsi la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor, prețul benzinei standard variază între 6,53 lei şi 7,24 lei.

În ceea ce privește benzina premium, acesta costă 7,20 lei litrul, față de 7,22 lei litrul cât era joi. Aceasta se găsește la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor, motorina standard costă între 7,21 lei și 7,49 lei.

Cea mai ieftină motorină premium costă 7,56 lei litrul, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente. Cea mai scumpă costă 7,89 lei.

În 2022, costul pentru un litru de benzină standard depășea 8 lei, în timp ce motorina standard depășea prețul de 9 lei pe litru.

Prețul carburanților evoluează în funcție de Cotațiile Platts

Conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare par să se modifice în concordanță cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o ușoară decalare temporală de câteva zile. Acest studiu a avut ca obiectiv reanalizarea modului în care ajustările cotațiilor internaționale se reflectă în prețurile la pompa de carburant.

Cotația Platts servește drept preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. Ea reflectă o valoare determinată de dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor încheiate între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații Platts nu sunt disponibile public, iar pe termen lung, ele au tendința de a urma prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețul la pompă al carburanților în România are tendința de a crește, în timp ce la scăderea cotațiilor, prețurile la stațiile de alimentare au tendința de a scădea.

Ajustările majore ale prețurilor la pompă au loc în decursul unei săptămâni, atât în perioadele de creștere, cât și în cele de scădere a cotației internaționale de referință Platts.