Prețul carburanților, mai mic în prag de Crăciun. Cât costă benzina

Prețul carburanților scade în preajma Sărbătorilor. În ceea ce privește benzina standard, cea mai accesibilă variantă are un preț de 6,38 lei pe litru în ziua de sâmbătă. Prețul este în scădere față de cel de 6,43 lei pe litru, de vineri.

Această ofertă este disponibilă la o stație Petrom situată în București, pe Șoseaua Străulești, în sectorul 1.

La celelalte stații, benzina standard este disponibilă la prețuri cuprinse între 6,42 lei și 6,60 lei. În ceea ce privește benzina premium, intervalul de prețuri se situează între 6,84 lei și 7,25 lei, și acesta înregistrează, de asemenea, o diminuare.

Motorina standard costă 6,89 lei litrul în prag de sărbători

În ziua de sâmbătă, cea mai convenabilă motorină standard se comercializează la prețul de 6,89 lei pe litru. Avem, deci, o scădere față de valoarea de 6,92 lei de vineri.

Această ofertă este disponibilă la mai multe stații Socar din București. La celelalte stații, motorina standard poate fi achiziționată la prețuri cuprinse între 6,90 lei și 7,05 lei.

În ziua de sâmbătă, cea mai accesibilă motorină premium are un preț de 7,25 lei pe litru. Este în scădere față de prețul de 7,30 lei de vineri.

În 2022, costul pentru un litru de benzină standard a depășit pragul de 8 lei, în timp ce motorina standard a înregistrat un preț ce depășea 9 lei pe litru.

benzina si motorina
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce fluctuează costul carburanților la pompă

Modificările prețurilor carburanților în stațiile de alimentare urmează o tendință similară cu fluctuațiile cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o ușoară decalare temporală de câteva zile. Aceasta a fost concluzia Consiliului Concurenței în urma unei analize care reevaluează influența schimbărilor cotațiilor asupra prețurilor la pompe.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință la nivel internațional pe piața benzinei sau motorinei. Ea reflectă valoarea generată de cererea, oferta și tranzacțiile desfășurate între traderi pe piața en-gros a combustibililor. Aceste cotații nu sunt disponibile public. Pe termen lung, au tendința de a urma același trend cu prețurile barilului de petrol.

Atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, este de așteptat să observăm o majorare a prețurilor carburanților în stațiile de alimentare din România.

Pe de altă parte, atunci când cotațiile scad, prețul la pompă al carburanților are tendința de a se reduce în consecință. Această corelație reflectă influența directă a schimbărilor prețurilor internaționale asupra costului carburanților la nivel local.

Ajustările prețurilor la pompă în funcție de cotațiile internaționale de referință Platts se realizează într-un interval de aproximativ o săptămână.

Atât în cazul creșterilor, cât și al scăderilor cotațiilor Platts, efectele se reflectă în prețurile carburanților la stațiile de alimentare într-un termen relativ scurt.

Acest proces de ajustare înseamnă că consumatorii pot vedea impactul schimbărilor pe piața internațională asupra costului carburanților într-un interval de timp relativ prompt.