Preţ carburanţi, 26 octombrie 2023. Petrom scade prețul la pompă

Preţ carburanţi, 26 octombrie 2023. În ciuda faptului că escaladarea războiului din Israel a produs o creștere a prețurilor petrolului, Petrom România a decis să ieftinească, joi 26 octombrie, atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei.

Benzina standard este mai ieftină cu 4 bani pe litru. Totodată, motorina standard este mai ieftină cu 5 bani pe litru. Astfel, potrivit informațiilor oferite de peco-online, în benzinăriile din București, prețul benzinei standard variază. Acestea se pot situa între 6,85 lei și 6,92 lei pe litru. Prețul motorinei standard poate varia și el între 7,57 lei și 7,60 lei.

Pe data de 18 octombrie 2023, s-a înregistrat o modificare anterioară de prețuri pentru motorina standard. Prețul ei a crescut în acel moment cu 4 bani pe litru.

În schimb, prețul benzinei standard nu a suferit modificări, după o scădere anterioară de 10 bani pe litru. Ea a fost înregistrată pe data de 13 octombrie 2023. Benzina se stabiliza atunci la un preț de sub 7 lei pe litru. Tot în aceeași zi, 13 octombrie 2023, motorina a înregistrat o scădere de 10 bani pe litru.

Anterior acestor modificări de preț, pe 7 octombrie, atât benzina standard, cât și motorina standard se ieftineau cu 10 bani pe litru.

Situație instabilă a petrolului pe plan internațional

Preţ carburanţi 26 octombrie 2023. Reuters anunță că prețul petrolului a crescut miercuri în urma conflictului din Orientul Mijlociu, care escaladează în aceste zile. Pe de o parte, SUA au anunțat creșterea stocurilor de ţiţei. Aceasta este una limitată deoarece există deja preocupări referitoare la cerere, care ar înseamna perspective nu tocmai pozitive pe plan european.

Prețurile contractelor futures pentru petrolul Brent au înregistrat o creștere de 1,07 dolari sau 1,21%, atingând nivelul de 89,14 dolari pe baril.

Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat o creștere de 69 de cenți, ajungând la 83,74 dolari pe baril.

Energy Information Administration a anunțat miercuri o creștere cu 1,4 milioane de barili în ultima săptămână pentru stocurile de ţiţei din SUA.

„Producţia de ţiţei este un pic o surpriză, iar cererea de benzină abia se menţine. (…) Cifrele economice europene nu au fost bune, ceea ce ar putea afecta cererea”, a spus John Kilduff, partener la Again Capital, din New York.

O extindere a conflictului dintre Israel şi Hamas către Orientul Mijlociu ar putea însemna o posibilă întrerupere a livrărilor de petrol. Acesta este un scenariu dur. Mai ales pe piață care este considerată deja subaprovizionată. OPEC+ (Organization of the Petroleum Exporting Countries) a redus deja, la rândul său, livrările.