The Asahi Simbun: Asasinarea lui Abe este un atac direct asupra idealului nostru democratic

Este absolut șocant că acest politician activ și influent a fost ucis în cursul campaniei electorale, cu numai două zile înainte de alegerile pentru Camera Superioară.

Alegerile constituie fundația cea mai importantă a democrației. Libertatea gândirii și a credinței, precum și cea de a vorbi și a te exprima, dar și libertatea de a vota în funcție de conștiința fiecăruia, sunt drepturi fundamentale care trebuie să fie protejate cu strictețe în cursul alegerilor.

Orice tentativă, indiferent de ce va fi fost provocată, de a perturba alegerile prin violență și a suprima libertatea reprezintă o provocare perversă la adresa democrației noastre postbelice și e complet inacceptabilă. Trebuie să înfruntăm pericolul și gravitatea acestei crime incalificabile.

Nu există motiv pentru care politicenii să plătească cu viața lor

Politicienii sunt aleși de alegători pentru a acționa în calitate de „reprezentanți ai întregului popor”. Parlamentarii care sunt considerați nepotriviți de către alegători își pierd slujba prin intermediul procesului electoral. Abe a stat cel mai mult în funcția de premier al Japoniei postbelice. Moștenirea lui politică va fi inevitabil supusă unei evaluări riguroase pe viitor. Toți politicienii sunt, ca să spunem așa, „inculpați în instanța istoriei”, după cum s-a exprimat cândva premierul Yasuhiro Nakasone (1918-2019).

Chiar și așa, nu există absolut nici o justificare pentru ca un politician să plătească cu viața pentru ce a făcut în mandatul său.

Într-o perioadă deosebit de tulburată a istoriei sale antebelice, Japonia a fost năpăstuită de o serie de acte de terorism politic. Aici includem asasinarea premierului Tsuyoshi Inukai (1855-1932) în Incidentul din 15 Mai și tentativa de puci din 1936 a tinerilor ofițeri ai armatei imperiale japoneze, Incidentul din 26 Februarie. Are efect de trezire la realitate amintirea faptului că acele atentate teroriste au dus în cele din urmă la devastatoarea înfrângere a țării în Războiul din Pacific, care a produs un număr enorm de victime, atât în țară cât și peste granițe.

Atacuri teroriste asupra politicienilor și organelor de opinie publică din Japonia au avut loc și după cel de-al Doilea Război Mondial. De câte ori a avut loc un atentat, poporul japonez și-a manifestat mânia și indignarea față de asemenea acte josnice, dar a reușit totuși să-și protejeze libertățile, fără a ceda sau a ezita în fața amenințării. Acest prețios angajament în privința libertății trebuie să le fie trecut generațiilor următoare.

Împrejurările asasinatului trebuie clarificate

În primul și în primul rând, le cerem autorităților polițienești ale țării să clarifice împrejurările asasinatului. În ciuda acestei evoluții șocante, le cerem alegătorilor să iasă la vot pe 10 iulie.

De la începutul secolului 21 democrația a deraiat în diverse părți ale lumii. Atacul gloatelor asupra clădirii Capitoliului din Washington pe 6 ianuarie 2021 pare a fi cel mai vizibil simbol al acestei tendințe îngrijorătoare. Însă și asasinarea fostului premier pe 8 iulie a subliniat profunzimea crizei în care se află democrația japoneză.

A venit momentul ca absolut fiecare dintre noi să-și reînnoiască angajamentul pentru reclădirea democrației în această țară și să jure că nu va permite niciodată ca ea să ne scape printre degete, scrie The Asahi Simbun.