În Japonia este îngrijorare marte după ce prim-ministrul japonez Shinzo Abe a fost observat trecând pragul unei instituții spitalicești. Pentru a pune capăt speculațiilor și pentru a-i liniști pe japonezi, acesta ar urma să organizeze o conferinţă de presă cât mai curând în această săptămână cu privire la problemele sale de sănătate, a relatat marţi presa locală, citată de Reuters.

Shinzo Abe a vizitat luni un spital din Tokyo pentru a doua oară în câteva zile, spunând că a primit rezultatele unei examinări efectuate săptămâna trecută şi a fost supus unor controale suplimentare. Întrebat de reporteri pe marginea acestui subiect, el a spus că vrea să vorbească din nou mai târziu despre testele sale medicale.

Canalul TV Tokyo, citând o sursă guvernamentală, a declarat marţi că conferinţa de presă ar putea avea loc cât mai curând în această săptămână pentru a oferi o actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Abe, precum şi măsuri suplimentare împotriva COVID-19.

Deși s-au cerut mai multe explicații pe marginea problemelor de sănătate ale oficialului japonez, purtătorul de cuvânt al guvernului Yoshihide Suga a refuzat să comenteze și a făcut trimitere la comentariile lui Abe din ziua precedentă.

În conferința de presă este așteptat să se vobească și de noi măsuri privind pandemia de coronavirus. COVID reprezintă o amenințare din punct de vedere econimic pentru toate țările de pe glob. Deși în prezent, situația este încurajatoare în Europa, în Japonia este un adevărat dezastru. Potrivit Afp, produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat în al doilea trimestru o cădere de 7,8% comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a impactului pandemiei de coronavirus, un plonjon istoric care marchează totodată cel de al treilea trimestru consecutiv de contracţie pentru cea de a treia economie a lumii. Această cădere de 7,8%, conform datelor preliminare publicate luni de guvernul nipon, vinde după o contracţie de 0,6% în primul trimestru şi una de 1,9% în ultimul trimestru al anului trecut, care au marcat intrarea Japoniei în prima recesiune de după 2015.