Joi, cel mai mare avion din lume aterizează la Bucureşti!

Uriaşul Antonov AN-225 va ateriza pe Aeroportul Otopeni

Este vorba despre gigantul Antonov-225, o aeronavă propulsată de şase motoare. Aparatul de zbor uriaş va ateriza joi, 7 octombrie, pe Aeroportul “Henri Coandă” din Otopeni, în jurul orei 12:00.

Avionul va zbura joi din Linz (Austria) spre capitala României, iar apoi vineri şi duminică va efectua două zboruri din Bucureşti spre Riyadh (Arabia Saudită), transmite Boarding Pass.

Antonov AN-225 Mriya a zburat pentru prima oară pe 21 decembrie 1988. Aeronava are 84 de metri lungime, o înălţime de 18,1 metri, iar anvergura aripilor este de 88,4 de metri. Avionul uriaş poate fi pilotat de un echipaj format din doar şase membri.

În limba ucraineană, cuvântul „mriya” înseamnă „vis”.

Un AN-225 poate zbura timp de până la 18 ore de la decolare fără a fi realimentat.

Proiectat pentru programul spaţial sovietic

Avionul a fost proiectat pentru a fi utilizat în cadrul programului spațial sovietic, ca un înlocuitor pentru Myasishchev VM-T “Atlant”. Antonov AN-225 era capabil să transporte boosterele rachetei “Energhia” şi navetele din clasa Buran. Misiunea sa era aproape identică cu aceea a avionului de transport al navetei americane Discovery, potrivit Wikipedia.

În acest moment, există un singur avion de acest fel. Construcţia la un al doilea Antonov AN-225 a începută la finalul anilor ’80, însă nu a fost finalizată niciodată din motive financiare.

Sursa: wikipedia.org
Sursa: wikipedia.org
Sursa: wikipedia.org

Poate transporta cargo de până la 250 de tone

Antonov AN-225 este disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depăşit, de până la 250 tone. Aeronava poate decola cu o masă totală de 600 de tone, din care 300 de tone poate fi masa maximă pentru combustibil, notează Adevărul.

Aeronava nu zboară în mod regulat. În ultimii ani, AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, a efectuat doar câteva zeci de zboruri, iar acum se va afla în premieră pe un aeroport din România.

Au mai existat zvonuri, în trecut, despre un posibil zbor al acestei aeronave la Constanţa, însă acesta nu a fost concretizat.