Condamnare în premieră pentru judecătoria Buzău, care a decis că o persoană suspectă de COVID-19, care a fugit din carantină să fie condamnată. Bărbatul în vârstă de 50 de ani din județul Buzău a fost judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor și condamnat la șase luni de închisoare, cu suspendare după ce a fugit din izolatorul aflat în curtea Spitalului Județean de Urgență.

Ce decizie a luat judecătoria Buzău

În soluția dată de judecătoria Buzău se arată următoarele:

„În baza art. 352, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art. 396, alin.10, Cod procedură penală, condamnă inculpatul Gioabă Viorel, la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, săvârşită în data de 10.04.2020. În baza art. 91, Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92, Cod penal. În baza art. 93, alin. (1), Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Buzău, la datele fixate de acesta;
  • b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”

De asemenea, instanța „impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate” și „pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare”.

În fine, instanța „atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96, Cod penal cu privire la conduita sa viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere, situaţie în care se va dispune revocarea suspendării executării pedepsei şi executarea acesteia, în regim de privativ de liberate”.

Ce a făcut mai exact bărbatul

Inculpatul este din satul Izvorul Dulce, comuna Merei și a fost cercetat de procurori după ce, suspect fiind de infecție cu coronavirus, a fugit, pe data de 10 aprilie, din izolatorul aflat în curtea Spitalului Județean de Urgență. În căutarea lui au plecat echipe de polițiști și jandarmi, iar după câteva ore, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit în extravilanul comunei Merei, îndreptându-se către casă. Acesta fusese testat pentru COVID 19, însă nu primise rezultatul.

Viorel Geoabă era contact direct al fiului său revenit din Franța și se aflase în izolare la domiciliu până pe 28 martie. În data de 9 aprilie a făcut febră, având și alte simptome specifice infecției cu noul ­coro­navirus, motiv pentru care a sunat la 112, fiind preluat cu ambulanța și izolat în modu­lul special amenajat lângă UPU. A fost testat pentru COVID 19, însă a doua zi a plecat din spital, scrie stiridebuzau.ro.