Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a vorbit despre noile propuneri făcute de DSP. Potrivit acestuia, multe dintre ele sunt deja aplicate, pe când altele nu au la bază un calcul.

Un exemplu dat este propunerea privind distanțarea socială între persoane. El a mai adăugat faptul că nu a văzut niște date clare cu privire la acest aspect, iar deciziile finale trebuie să aibe la bază date, dar și informații cât mai precise pentru a putea fi respectate.

„Am văzut propunerile, cele mai multe dintre ele se aplică şi astăzi. Unele dintre măsurile propuse nu au la bază un calcul. (…) Limitarea numărului de persoane din spaţiile comerciale – se spune asigurarea unei suprafeţe de patru metri pătraţi pe persoană, dar în acelaşi timp ar trebui să asigurăm o distanţare de doi metri între persoane. Dacă persoana e la doi metri distanţă de orice altă persoană din jur se formează un cerc şi cercul respectiv are un perimetru (…); asta înseamnă aproximativ 13 metri pătraţi de persoană.

Nu am văzut în spate nişte date, pentru că eu am cerut mai întâi o analiză şi după aceea nişte măsuri. Măsurile trebuie luate în urma unei analize serioase, nu am văzut această analiză. (…) Măsurile pe care le va lua decidentul trebuie să se bazeze pe nişte date şi informaţii precise şi cât mai multe”, a spus Alin Stoica la Digi 24.

Amenzi pe bandă rulantă în Capitală

Totodată, pefectul Capitalei a vorbit și despre amenzile date în ultima perioadă. Potrivit acestuia, în doar câteva zile, oamenii legii au acordat amenzi de peste 250.000 de lei. De asemenea, el a amintit de un episod în care un tânăr care trebuia să stea în carantină a fost surprins la o petrecere.

„În urmă cu o săptămână, o săptămână şi ceva, mi-am luat mandatul, în câteva zile am avut o discuţie cu toate instituţiile care au atribuţii pe linie de control (…) şi am propus să formeze echipe comune de control să meargă în toate zonele în care există aglomeraţii. Doar în câteva zile Poliţia a dat amenzi de peste 250.000 de lei. A existat un caz în care Poliţia a găsit un tânăr care trebuia să fie în carantină, era la petrecere, s-a întocmit dosar penal”, a menţionat Alin Stoica.

În ceea ce privește valoarea amenzilor, prefectul Capitalei susține că amenzile nu trebuie să fie mari, ci important este ca regulile să fie respectate.

„Maximul amenzii e 10.000 de lei, dacă o plăteşti în 15 zile e 5.000 de lei (…); un calcul economic din partea oricărui comerciant duce la concluzia că mai bine ţine terasa deschisă şi plăteşte în fiecare zi amendă, pentru că-şi permite. (…) Nu cred că trebuie să fie neapărat amenzi mai mari, cred că ar trebui să fie şi alte sancţiuni şi am avut o discuţie şi cu Ministerul Sănătăţii şi am găsit pârghii legale pe care vrem să le aplicăm în următoarele zile şi să suspendăm activitatea acestor comercianţi care nu respectă normele sanitare”, a explicat Alin Stoica.

El a mai vorbit și despre ideea potrivit căreia magazinele ar trebuie să se închidă la ora 16,00 în weekend. Potrivit prefectului, orice măsuri care duc la limitarea circulaţiei persoanelor şi a aglomerărilor sunt eficiente.

Totuși, Alin Stoica este de părere că reducere a programului magazinelor până la ora 18,00 în cursul săptămânii ar putea duce la aglomeraţie poate reprezenta o preocupare legitimă, pe de altă parte, trebuie văzut intervalul în care, de regulă, oamenii îşi fac cumpărăturile.

La fel ca și Raed Arafat, el a mai adăugat că deciziile concrete vor fi luate în decursul acestei săptămâni.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea