Un sondaj realizat în noiembrie de Rezerva Federală din New York și publicat în cursul zilei de luni arată îngrijorările care s-au abătut asupra SUA. Conform rezultatelor, americanii se așteaptă la o accelerare a inflaţiei pe termen scurt, în timp ce aşteptările privind creşterea salariilor sunt mai mici, sugerând că aceştia consideră că creşterile de preţuri vor fi mai mari decât cele ale salariilor, transmite Reuters.

Preţurile alimentelor şi ale altor bunuri cresc în cel mai rapid ritm din 1982

Îngrijorările americanilor sunt destul de clare, în contextul în care potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii săptămâna trecută, preţurile alimentelor şi ale altor bunuri cresc în cel mai rapid ritm din 1982. Totodată, sursa citată avertizeaă că această creștere provoacă dificultăţi politice pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, cimentând aşteptările ca Rezerva Federală (Fed) să majoreze ratele dobânzilor anul viitor.

În ceea ce privește creștere inflației, aceasta este cauzată parţial de întreruperile lanţului de aprovizionare legate de pandemie şi de schimbările cererii, erodează, de asemenea, câştigurile salariale, iar unii consumatori se aşteaptă ca această situaţie să se agraveze pe termen scurt, potrivit sondajului Fed din New York.

De asemenea, în timp ce aşteptările privind inflaţia pe termen scurt au crescut, aşteptările privind câştigurile pentru anul următor s-au redus în noiembrie. Astfel, consumatorii se așteaptă ca doar într-un singur an, inflaţia să atingă o medie de 6,0%, în creştere faţă de aşteptarea de 5,7% în octombrie.

Referitor la așteptările americanilor pentru creşterea câştigurilor în anul următor, acestea au scăzut la 2,8% în noiembrie, de la 3,0% în luna precedentă. Acest lucru ar lăsa inflaţia să să fie cu 3,2 puncte procentuale mai mare decât câştigurile într-un an, cel mai mare decalaj înregistrat de la lansarea sondajului, în 2013.

Pe de altă parte, aşteptările medii pentru ceea ce ar putea fi inflaţia în trei ani au scăzut la 4,0% de la 4,2%, prima scădere din iunie şi doar a doua scădere din octombrie 2020. De menționat este faptul că și incertitudinea cu privire la cum ar putea arăta inflaţia viitoare a crescut la noi maxime în sondajul realizat de Fed din New York.

Americanii, îngrijorați mai mult de inflație decât de șomaj

Totodată, potrivit celui mai recent sondaj Consumer Sentiment Index, al Universităţii din Michigan, inflaţia este acum principala preocupare economică exprimată de consumatorii americani. Directorul sondajului susține că toți cei chestionați s-au concentrat pe inflație, lăsând șomajul deoparte.

”Când a fost întrebat direct dacă inflaţia sau şomajul sunt cea mai serioasă problemă cu care se confruntă naţiunea, 76% au ales inflaţia, în timp ce doar 21% au ales şomajul”, a declarat Richard Curtin, directorul sondajului, într-o declaraţie de vineri.

Motivaţi de inflaţia constant ridicată şi de şomajul mai mic decât se aşteptau, oficialii Fed vor anunţa probabil, după întâlnirea lor de politică din această săptămână, că intenţionează să oprească programul de cumpărare de obligaţiuni mai rapid decât intenţionau, pentru a deschide calea creşterii dobânzilor.

În același timp, o bună parte din membri Fed se arată extrem de îngrijorați de ratele scăzute ale dobânzilor, care ar putea alimenta creşteri mai puternice ale burselor, ale valorilor imobiliare şi ale altor preţuri ale activelor.

Totodată, sondajul mai arată că aşteptările privind creşterea viitoare a preţurilor locuinţelor au scăzut uşor luna trecută, dar consumatorii se aşteaptă în continuare la o creştere mai robustă decât o făceau înainte de pandemia de coronavirus. Astfel, consumatorii au spus că se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să crească cu o medie de 5% într-un an, în scădere de la 5,6% în octombrie, dar cu mult peste ritmul de 3,1% aşteptat în februarie 2020.

De menționat este faptul că sondajul lunar al aşteptărilor consumatorilor se bazează pe intervievarea a circa 1.300 de gospodării.