Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, hidrologii de la INHGA avertizează că până la ora 15:00 se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Pogăniş – bazin superior şi Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş – Severin), conform agerpres.ro

Fenomene hidrologice periculoase se mai pot produce și în următoarele locații

De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se mai pot produce cu probabilitate şi intensitate mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Pogăniş – bazin superior.

Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Banat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş – Severin.

Se pot produce inundaţii pe multe râuri din ţară

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor transmite că săptămâna viitoare, adică în intervalul 28 septembrie – 4 octombrie, debitul Dunării la intrarea în ţară va creşte, la fel ca şi debitele medii zilnice pentru majoritatea râurilor din România.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 3.600 metri cubi/secundă (mc/s), dar se va situa sub mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s), se arată în prognoza săptămânală realizată de către INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.

Pe de altă parte, în intervalul 28 septembrie – 4 octombrie 2020, prognoza hidrologică de medie durata pentru râurile din România arată că în prima parte a intervalului debitele medii zilnice vor fi în creştere pe majoritatea râurilor din ţară datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.

„Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe unele râuri din zonele de deal şi munte”, avertizează hidrologii.

În partea a doua a intervalului debitele vor fi în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari unde vor fi în creştere prin propagare.