Cod galben de inundații în șapte zone din România! Vor fi fenomene hidrologice periculoase

Așadar, hidrologii au transmis că până joi la ora 16:00 este valabil un Cod galben de inundații pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

  • Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş);
  • Tur (judeţul Satu Mare);
  • Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud);
  • Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor);
  • Arieş –bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba).

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare in intervalul 04.01.2022 ora 20:00 – 05.01.2022 ora 24:00 pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare”, au transmis hidrologii.

Reacția reprezentanților de la Apele Române

De asemenea, reprezentanţii Apele Române au transmis că dispeceratul central şi cele de la nivelul celor trei Administraţii Bazinale de Apă, respectiv Apele Române Someş-Tisa, Apele Române Mureş şi Apele Române Crişuri, realizează fluxul informaţional în situaţii de urgenţă.

„Autorităţile locale, judeţene şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă sunt informate permanent în legătură cu evoluţia situaţiei hidrometeorologice. Toţi deţinătorii de poduri şi podeţe trebuie să îşi cureţe şanţurile şi rigolele pentru a menţine în permanenţă libere secţiunile de scurgere ale apelor”, a transmis CN Apele Române.

Circulaţia cu autovehicule în zonele aflate sub coduri hidrologice trebuie să se desfăşoare cu prudenţă

Potrivit CN Apele Române, circulaţia cu autovehicule în zonele aflate sub coduri hidrologice trebuie să se desfăşoare cu prudenţă, din cauza riscului de inundații.

„Evitaţi activităţile din proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică”, au completat specialiştii de la Apele Române.

Cod galben anunțat de ANM

Mai mult, ANM anunță o schimbare radicală de vreme în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de luni, aproximativ jumătate din țară va fi sub o avertizare de cod galben de ceață. Pe de altă parte, în alte zone precum Muntenia, Moldova și Transilvania poate fi prezent poleiul, avertizează meteorologii.

În ceea ce privește codul galben de ceață, potrivit ANM, în cursul dimineții de luni, în numeroase zone ale țării este ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, care poate favoriza în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Referitor la zonele vizate, potrivit prognozei ANM, fenomenele meteorologice ar urma să fie prezente în județele Olt, Dolj, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Galați și Vaslui, dar și în zonele joase din județele Vâlcea, Gorj, Argeș, Prahova și Dâmbovița. De menționat este faptul că avertizarea de cod galben este în vigoare până la ora 9.00.

De cealaltă parte însă, avertizarea este valabilă până la ora 10.00 și în zonele joase din județele Alba, Covasna, Brașov, Sibiu, Cluj, Mureș, Harghita și Bistrița-Năsăud.