Atenţie maximă dacă faceţi asta pe internet! Riscurile să fiţi înşelat sunt uriaşe, dacă daţi peste persoane rău intenţionate.

Un tânăr a fost păcălit de către un aşa-zis cumpărător de pe OLX şi a rămas fără banii de pe card

Un astfel de caz recent este cel al unui tânăr care a dat dovadă de naivitate, în timp ce încerca să vândă un telefon mobil pe OLX, şi a fost păcălit de escrocii care l-au lăsat fără banii de pe card.

Totul s-a întâmplat în localitatea Roman, vinerea aceasta, pe 12 noiembrie.

Poliţia Roman a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 19 ani, care a postat un anunţ pe platforma OLX. El a povestit că fost contactat de o persoană necunoscută, care i-a solicitat datele cardului bancar, pentru a face plata contravalorii mobilului, aceste fiind trimise printr-un mesaj.

„La scurt timp, acesta a constatat că i-a fost retrasă din cont suma de 870 de lei.

A fost deschis un dosar penal cu acuze de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, fiind efectuate cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi dispunerea măsurilor legale”, au explicat oamenii legii, potrivit Adevărul.

Care este metoda folosită de infractorii cibernetici?

Utilizatorul care a postat un anunţ de vânzare pe OLX este contactat de o persoană necunoscută, care se declară interesată de cumpărarea produsului. La scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversaţia pe un alt canal de comunicare, de regulă o aplicaţie de mesagerie, cum ar fi WhatsApp, spre exemplu.

După ce solicită mai multe explicaţii de la vânzător şi se declară interesat de cumpărarea bunului, escrocul îi propune acestuia „să efectueze plata prin OLX“ şi îi trimite un link (care arată de forma https://olx.3ds-payment.online, https://olx-ro-payment.site, etc).

Vânzătorul este rugat să acceseze respectivul link fraudulos şi să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor.

„Link-ul, întrucât clonează aspectul paginii OLX, le păcăleşte uşor pe victime şi le convinge să introducă datele cerute. După ce această operaţiune a fost efectuată, escrocul sistează conversaţia cu victima şi retrage banii din contul acesteia”, transmit reprezentanţii Poliţiei Neamţ.

Pe platforma OLX nu se fac plăţi online!

Orice link de trebuie analizat înainte de a fi accesat. Nu daţi click pe el dacă vă trezeşte suspiciuni, spun oamenii legii!

Pe platforma OLX nu se fac plăţi online, singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor cardului bancar este cea în care se cumpără serviciile de promovare a anunţurilor.

Poliţiştii mai vin şi cu alte recomandări, pentru evitarea oricăror probleme.

„Nu daţi altor persoane datele cardului bancar şi evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu mutaţi conversaţia de pe OLX pe WhatsApp sau orice altă reţea de comunicaţii deoarece se poate interveni mai uşor în caz de fraudă.

Atunci când vindeţi produse pe OLX, alegeţi să primiţi contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.”