Mai precis, șoferii agresivi la volan vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Cine poate rămâne fără permis

Potrivit Codului Rutier, sunt vizați șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”.

De asemenea, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare” fac parte din categoria conducerii agresive.

Vor fi sancționați și motocicliștii

Vor fi sancționați și motocicliștii care vor conduce doar cu o roată pe sol, dar și șoferii care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte.

Totodată, Codul Rutier arată că sunt vizate și persoanele care circulă „cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral” sunt vizați. Sancționată este și „reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul”.

Cei care nu respectă aceste prevederi ale Codului Rutier riscă amenzi de până la 4.000 de lei

Mai mult, Codul Rutier stipulează că pe vehiculele care efectuează un transport de deșeuri trebuie să se regăsească afișat semnul „D”. În caz contrar, cei care nu respectă această prevedere pot primi o amendă care începe de la 2000 de lei și care poate ajunge pâna la 4000 de lei.

Mai mult, șoferii care transportă deșeuri considerate periculoase trebuie să aibă toate actele necesare asupra lor pentru un astfel de transport.

Astfel, pentru a nu risca să fie amendați, șoferii trebuie să dețină următoarele documente:

-Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);
-Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberat de R.A.R.;
-Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;
-Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);
-Un certificat A.D.R.