Consiliul Concurentei a declansat, in urma sesizarilor venite din partea unui operator de telefonie fixa, o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom.

Posibilul abuz de pozitie dominanta savarsit de Orange si Vodafone vizeaza interzicerea accesului operatorului reclamant la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale care provin din retelele altor operatori nationali in retelele celor doi operatori de telefonie mobila.

In ceea ce priveste compania Romtelecom, posibilul abuz de pozitie dominanta vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.

In cadrul investigatiei Consiliul Concurentei va analiza atat pozitia detinuta de catre fiecare dintre companiile reclamante pe piata relevanta, cat si comportamentul pe piata al companiilor in relatie cu concurentii si beneficiarii serviciilor lor si, totodata, existenta unei eventuale intelegeri anticoncurentiale intre agentii economici reclamati.

Legea concurentei interzice folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice sau prejudicierea consumatorilor.

Sursa: Consiliul Concurentei, 19 iulie 2006