'Am două veşti privind mediul de afaceri. Una este bună şi alta proastă. Vestea bună este că în ultima perioadă în mediul de afaceri, mai ales la nivelul micilor antreprenori, se simte energie, se simte cumva credinţa că pentru a reuşi nu mai trebuie să ai nu ştiu ce legături la Primărie, la Guvern sau mai ştiu eu unde. Spiritul acesta s-a tradus într-un oarecare optimism. În mod clar este aşa ceva şi este un lucru îmbucurător. Vestea proastă este că inclusiv aceşti antreprenori când vor să facă afaceri sesizează că sunt imediat suspectaţi că sunt infractori. Sesizează că mentalitatea aceea că businessman-ul e bişniţar, că fură, s-a întărit în ultima vreme şi sub presiunea unor exemple nefericite', a declarat, joi, Pogonaru, într-o conferinţă de presă. 

El a precizat că legislaţia emisă de autorităţi precum ANAF pleacă de la premisa că antreprenorii sunt infractori. 

'Micul antreprenor care intră în business constată tot mai mult că este tratat precum infractorii şi suspectat în orice gest că este infractor. În consecinţă, el vede asta imediat prin legislaţie. Vede că legislaţia, cel puţin cea fiscală, cea emisă de autorităţi de genul ANAF, pleacă de la faptul că oamenii sunt infractori, că grilele de triere ale lor trebuie făcute pe experienţa infracţională acumulată de ANAF. Ceea ce s-a întâmplat cu celebrul formular 088 este deja şcoală. ANAF a constatat că evaziunea la TVA se face prin înregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari', a explicat oficialul AOAR. 

Acesta a atras atenţia asupra faptului că ANAF penalizează firmele care au un pensionar în Consiliul de Administraţie. 

"Ca atare, ANAF spune că orice firmă care are în Consiliul de Administraţie un pensionar este penalizată sever, riscând să-şi piardă codul de TVA, pentru că un pensionar este periculos. Nimeni nu se gândeşte că mai există şi oameni de afaceri cinstiţi, care îşi duc afacerile în mod normal înainte. Dacă aveţi ghinionul, şi eu l-am avut, să vă mutaţi sediul unei firme în aceeaşi clădire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu ştii care sunt criteriile de risc, nu ştii că dacă ai pensionari poţi să o păţeşti, nu ştii că nu are nicio importanţă că acea firmă funcţionează de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare şi a rămas fără cod TVA', a mai afirmat Pogonaru. AGERPRES