instrumente financiare si s-ar putea sa opteze sa investeasca in actiuni.
Capital: Acest lucru va determina reducerea comisioanelor?
Marius Plugaru: Desi prin intrarea bancilor pe piata de capital se va ascuti concurenta intre intermediari, comisioanele nu se vor diminua, pentru ca si pentru o banca exista costuri. Totusi, comisioanele s-ar putea micsora mult mai rapid daca managerii din domeniu vor adopta un sistem de taxare cu suma fixa pe tranzactie, sistem care ar permite cuantificarea mult mai precisa a costurilor indirecte aferente tranzactiilor.
Capital: Ce miscari vor avea loc pe piata intermediarilor dupa intrarea bancilor?
Marius Plugaru: Concurenta va creste, si astfel SSIF-urile mici vor disparea sau vor fuziona. Mai mult, s-ar putea sa asistam la preluarea de catre banci a unor SSIF-uri cu clienti multi. Deja s-a conturat o evolutie. Estinvest a inceput sa se dezvolte foarte mult in partea de est a tarii.
Capital: Care vor fi clientii atrasi de banci?
Marius Plugaru: Pentru intermediere, clientii institutionali se vor adresa bancilor, deoarece acestea pot sa le ofere toate serviciile financiare de care au nevoie, de la tranzactii, servicii de custodie, imprumuturi etc., astfel ca vor avea costuri mai mici pentru investitii pe piata de capital.
Capital: Spre ce vor evolua SSIF-urile „independente”?
Marius Plugaru: Brokerii „independenti” va trebui sa se axeze pe activitatea de retail. De asemenea, vor exista brokeri care se vor specializa numai pe anumite tipuri de operatiuni: tranzactii online, servicii corporate (operatiuni financiare oferite emitentilor). Numarul specializarilor va depinde de instrumentele financiare care vor exista pe piata de capital la un moment dat.