În loc să se irosească trilioane de dolari pe lucruri care nu au nimic de-a face cu COVID-19, răspunsul corect la această problemă ar trebui să fie politicile temporare axate pe reducerea răspândirii virusului, arată o analiză publicată de NationalInterest.

Deși facturat ca „proiectul de lege de ajutor COVID-19”, actul normativ nu se axează pe reducerea răspândirii bolii. În schimb, este doar o lungă listă de dorințe cu politici progresiste care nu au nimic de-a face cu pandemia. De fapt, mai puțin de 10% din cheltuielile proiectului de lege vor fi dedicate sănătății publice.

Majoritatea se va îndrepta către dobânzi speciale și alte cheltuieli care vor ajuta prea puțin pentru a reduce răspândirea COVID-19 sau a ajuta economia să se redreseze.

De exemplu, aproape 90 de miliarde de dolari se vor da pentru salvarea planurilor de pensii care erau masiv subfinanțate masiv și înainte de OCVID-19. Această operațiune de salvare obține aproximativ două ori mai multă finanțare decât pentru testările COVID-19 și urmărirea contactelor.

Proiectul de lege ar oferi 126 de miliarde de dolari pentru școlile K-12 din toată țara. Dar comisia de buget a Congresului spune că doar 6,2 miliarde de dolari din acești bani, adică 5% ar fi cheltuite efectiv până în octombrie. O mare parte din această finanțare va fi cheltuită în 2026, nu în ​​2021. Cum ar trebui să ajute asta la redeschiderea școlilor?

Proiectul de lege va da încă 350 de miliarde de dolari guvernelor de stat și locale, pe lângă sutele de miliarde deja alocate. Aceste cheltuieli sunt complet nejustificate, deoarece măsurile de salvare covid-19 de anul trecut au dat deja statelor o finanțare cu mult peste deficitele de venituri proiectate.

Mai grav este că acest pachet de „salvare” va recompensa statele cu draconice blocaje, care le-au distrus economiile și au crescut rata șomajului.

Una dintre cele mai costisitoare prevederi din proiectul de lege este cea prin care cei care câștigă până la 75.000 USD și cuplurile care câștigă 150.000 USD ar fi eligibile pentru cecuri de 1.400 USD. Acordarea acestor cecuri persoanelor care au reușit să lucreze in pandemie și care câștigă până la două ori și jumătate din venitul mediu al unei gospodării nu este un ajutor specific.

Singura veste bună este că propunerea aiuritoare de a crește a salariului la nivel federal la 15 dolari pe oră, care ar fi ucis 1,4 milioane de locuri de muncă, nu se mai aplică. Faptul că această idee a fost inclusă într-un proiect de lege „stimul COVID-19” arată cât de departe e pretinsa „stimulare”.

Potrivit COVID Money Tracker al Comitetului pentru un buget responsabil, din cele 4,1 trilioane de dolari alocate la nivel federal în „finanțarea răspunsului la coronavirus”, aproximativ 1 trilion de dolari rămân neutilizați. Adăugarea altor 1,9 trilioane de dolari la datoria națională e o idee proastă.

În urmă cu un an, America a intrat într-o recesiune economică puternică, în timp ce guvernele federale au trecut la lockdown-uri dure. Asta a determinat creșterea ratei șomajului la 14,8% în aprilie anul trecut. Acum, însă, economia pare că începe să-și revină. În continuare însă, prea mulți americani sunt fără locuri de muncă.

În locul acestui pachet legislativ gigantic care nu are nicio legătură cu covid-19, era necesară o strategie menită să controleze răspândirea bolii și să permită economiei să se îmbunătățească, conchide analiza publicației americane.