cresterea este puternica la nivelul valorii pietei, insa cresterea consumului este relativ modesta. Cifra de afaceri a crescut de peste doua ori in ultimii doi ani, de la 1.600 de miliarde lei in 2001, la 3.700 de miliarde lei in 2003. Diferenta se datoreaza majorarii pretului, care practic s-a dublat in ultimii trei ani. Din punctul de vedere al consumului, berea detine in continuare suprematia; pentru fiecare litru de vin baut corespund 15 de bere. Pretul mediu al unui litru de vin a crescut de la 37.000 lei in 2001, la 67.000 lei in 2003, releva un studiu realizat de institutul de cercetari de piata, MEMRB. Majorarea pretului vinului este explicata prin scumpirea materiei prime, strugurii, din cauza productiilor mai slabe si a investitiilor facute de producatori. Cresterea pretentiilor consumatorilor autohtoni i-a determinat pe producatori sa ridice calitatea vinului, ceea ce s-a reflectat in pret. Eliminarea accizelor de la inceputul acestui an va fi benefica pentru producatorii de vin, mai ales dupa ce de la 1 iulie accizele vor creste, in special pentru bauturile alcoolice distilate. Alinierea si din acest punct de vedere la practica tarilor membre UE producatoare de vin va sprijini dezvoltarea sectorului vitivinicol. Din pacate, accizele pentru vinurile spumante au fost crescute si ele, ceea ce loveste in societatile care produc asemenea sortimente. In tarile care au productii mari de vin, sampania este si ea scutita de accize, procedeul de fabricatie fiind mai complicat si necesitand o perioada mai lunga.Intre tarile cu viticultura si vinificatie din Europa, Romania ocupa locul 5 (5,4%) la suprafata viticola, locul 6 (3,1%) la productia de struguri si locul 6 (2,9%) la productia de vin. Din sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de vin, 73,6% reprezinta soiurile pentru vinuri albe si 26,4% soiurile pentru vinuri rosii. Uniunea Europeana este cel mai mare producator, exportator si importator de vinuri, iar printre membrii sai figureaza primii trei producatori mondiali – Italia, Franta si Spania. Viile acopera 3,4 milioane de hectare, de la extremitatea sudica a Greciei pana in tara Galilor, in nordul Uniunii. UE produce si consuma 55-60% din productia mondiala de vin. Aceasta nu inseamna ca se limiteaza la vinurile produse in interiorul Uniunii. Intre 1999 si 2002, UE a importat anual 5,3 milioane de hectolitri – peste o treime provenind din tarile candidate, mai ales din Bulgaria, Ungaria si Romania. Majoritatea cantitatilor exportate este efectuata insa in vrac, vinul imbuteliat exportandu-se in cantitati limitate.Concurenta pe piata europeana a vinurilor se inteteste, Chile, Argentina, Australia, SUA si Republica Sud-Africana fiind noii rivali ai producatorilor din UE si ai vecinilor ei imediati din Est. Viticultura este si o parte vitala a structurii rurale europene. In Franta, ea reprezinta 14,3% din valoarea productiei agricole totale, iar in Italia, 9,8%. In regiunea Languedoc-Roussillon din Franta, vinul reprezinta peste jumatate din productia agricola. si in Romania viticultura reprezinta cea mai importanta parte a productiei agricole, peste un milion de persoane lucrand in acest domeniu. Piata totala a vinului depaseste in Romania 250 de milioane de euro, fiind in continua crestere.