Fondatorul Telegram ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România”
Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, susține că ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România” înaintea finalei alegerilor prezidențiale. Totuși, el a refuzat propunerea.
Fără să precizeze numele țării, el a folosit totuși un emoticon cu o baghetă de pâine, sugerând astfel că se referă la Franța.
„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu o să le blocheze canalele politice.
Nu poți ”apăra democrația” distrugând democrația. Nu poți combate ”ingerința în alegeri” amestecându-te în alegeri. Fie ai libertate de exprimare și alegeri corecte – fie nu ai. Iar poporul român le merită pe ambele”, scris Pavel Durov pe contul său de Telegram.
Reacția României
„În timpul alegerilor prezidențiale din România, încă o dată vedem semnele distinctive ale interferenței rusești. O campanie virală de știri false pe Telegram & alte platforme de social media are scopul de a influența procesul electoral. Acest lucru era de așteptat și autoritățile române au dezmințit știrile false”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din România, Andrei Tarnea, pe X (Twitter).
During Romania’s ongoing presidential elections yet again we see the hallmarks of Russian interference. A viral campaign of fake news on Telegram & other social media platforms is aimed to influence the electoral process. This was expected & 🇷🇴authorities debunked the fake news.
— Purtator de cuvant MAE Romania/ MFA spokesperson (@PdCMAERO) May 18, 2025
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avertizat deja că pe TikTok sunt distribuite informaţii false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri şi se afirmă în mod fals că, după câştigarea alegerilor prezidențiale de un anumit candidat, liderii partidelor politice tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară.
La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a avertizat că pe TikTok circulă un material video în care se susţine că militarii francezi dislocaţi în România ar fi pregătiţi să acţioneze, îmbrăcaţi în uniforme ale Jandarmeriei Române, la finalul procesului electoral, în situaţia în care un anumit candidat va fi declarat câştigător.
Aceste informaţii sunt false şi au potenţialul de a crea confuzie în rândul cetăţenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraţioniste.
Reacția Franței
„Acuzații complet nefondate circulă pe Telegram și Twitter privind presupusa interferență a Franței în alegerile prezidențiale din România. Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la toată lumea să acționeze cu responsabilitate și să respecte democrația românească.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, din decembrie anul trecut, a fost anulat în mod suveran de către autoritățile române competente în urma unei interferențe digitale și financiare foarte reale din partea unor actori legați de Rusia.
Investigațiile ulterioare efectuate de autoritățile române și de Comisia Europeană au confirmat ulterior gravitatea acestei interferențe, inclusiv în ceea ce privește manipularea algoritmului TikTok. În acest context, acuzațiile recente la adresa Franței sunt doar o tactică diversionistă în fața unor amenințări reale de ingerință la adresa României”, a transmis Ministerul de Externe din Franța.
Des allégations totalement infondées circulent sur Telegram et Twitter concernant une prétendue ingérence de la France dans le scrutin présidentiel roumain.
La France rejette catégoriquement ces allégations et appelle chacun à la responsabilité et au respect de la démocratie… pic.twitter.com/0mthi1CNrN
— France Diplomatie 🇫🇷🇪🇺 (@francediplo) May 18, 2025