Cel mai mare atu al imobiliarelor în Dubai rămâne faptul că aici nu există taxe și impozite pe proprietate sau pe veniturile din chirii. Se plătește doar o taxă anuală de întreținere care se calculează pe metru pătrat. Singurul comision pentru tranzacții imbiliare este de 4% și se achită o singură dată, către guvern, după cumpărarea proprietății.

Un alt avantaj este acela că Dubaiul, conform datelor Interpol, este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, cu o rată a criminalității extrem de scăzută.

Birocrație zero

Orice persoană este eligibilă pentru a deveni proprietar în Dubai. Actele necesare sunt: sunt pasaport, număr de telefon, adresă de e-mail și de suma necesară care acoperă fie avansul proprietății, fie costul, în totalitate. Această investiție îi asigură proprietarului și familiei posibilitatea obținerii rezidențiatului, și aceasta tot o procedură simplificată. Ca să aflăm alte amănunte, am stat de vorbă cu managerii agenției Platinum Square Real Estate din Dubai.

“Pentru a fi rezident în Dubai, ai două opțiuni: prima ar fi să te angajezi undeva sau să ai o firmă a ta, iar cea de-a doua, să cumperi o proprietate, un apartament, care în momentul de față este peste 750.000 de dirhami, echivalentul a circa 170.000 de euro. Apartamentul trebuie să fie achitat integral, apoi trebuie plătită o taxă de 4.000 de euro la stat, iar persoana care solicită rezidența să stea timp de 4 săptămâni neîntrerupte, în Dubai. Cam acestea ar fi procedurile pentru obținerea rezidenței”, declară Fady Friberg, managing partner Platinum Square Reale Estate, importantă agenție de profil din Emiratele Arabe Unite.

Investiție cu beneficii pe termen lung

Mai mult, cei care cumpără pentru a închiria, spre exemplu, spun că acest tip de business oferă randamente ridicate, peste valorile similare din orașe scumpe precum Londra sau New York.

În această situație ai și ofertele unor hoteluri de top. “În Dubai poți cumpăra o fracție (a patra parte a unei camere de hotel) cu 120.000 de euro. În fiecare an, timp de 10 ani, primești 7% net din banii investiți, asta însemnând o amortizare de 70%, indiferent de gradul de ocupare al camerei respective”, explică, pentru Capital Fady Friberg.

Aceast procedeu, care a fost încercat, pe alocuri, și pe Litoralul nostru, în Dubai dă rezultate bune, piața fiind condusă de investitorii din vestul Europei.

Nucleul românesc din Dubai

“În Dubai există deja o comunitate foarte dezvoltată de români. În ultimul an, mai ales, am sesizat o cerere constantă pentru achiziționarea de proprietăți. Interesul investitorilor din România pentru piața imobiliară din Dubai este susținut, în primul rând, de procesul de achiziționare extrem de facil și de transparent”, ne spune și Marwan Younes, managing partner Platinum Square Reale Estate.

”Birocrația este inexistentă și nu este nevoie de prezența fizică a celui care investește, totul revenind în grija agenției imbiliare. Mai mult, condițiile de piață sunt optime pentru toate tipurile de investitori, nu doar pentru cei interesați de proprietăți de lux”, subliniază Younes.

Apetitul românesc a fost rapid sesizat așa că oportunitățile vin la București. Sâmbătă și duminică, la Hotel Marmorosch se organizează Emaar Property Show Bucharest 2022, un eveniment imobiliar de top dedicat proprietăților din Dubai. Pentru că românii, chiar și cei cu afacerii de mijloc, sunt terifiați de inflație, ROBOR și creșterea rapidă a prețurilor la evenimentul s-ar putea constitui în șansa de a se pune la adăpost prin investiții pe termen lung.