Un tratament simplu, bazat pe pastile, care poate fi administrat acasă, în primele etape ale infecției cu Covid-19, este probabil cea mai mare verigă lipsă în lupta împotriva SARS-CoV-2, potrivit Newatlas.

În ultimele 18 luni s-au dezvoltat o gamă incredibilă de tratamente, de la vaccinuri profilactice, la anticorpi monoclonali care previn forma gravă a bolii.

Pfizer vine cu o veste bună. Primii participanți au fost incluși într-un studiu de fază 2/3, care testează un nou tratament oral conceput pentru a atenua simptomele COVID-19. Primele rezultate sunt așteptate până la sfârșitul acestui an.

Numit PF-07321332, medicamentul face parte dintr-o clasă de agenți antivirali, cunoscuți sub numele de inhibitori de protează. Proteazele sunt enzime esențiale pentru mecanismele de replicare virală, iar inhibitorii de protează au fost dezvoltați anterior pentru a trata HIV / SIDA și hepatita C.

Inhibitorii de protează, cum ar fi PF-07321332, sunt concepuți pentru a bloca activitatea enzimei proteazei principale pe care coronavirusul trebuie să o reproducă, explică Pfizer.

„Se așteaptă ca administrarea concomitentă cu o doză mică de Ritonavir să ajute la încetinirea metabolismului sau descompunerii PF-07321332 pentru ca acesta să rămână în corp pentru perioade mai lungi de timp la concentrații mai mari, pentru a ajuta la combaterea virusului. Ritonavirul a fost anterior utilizat în asociere cu alte antivirale pentru a inhiba în mod similar metabolismul”

Două studii clinice ”dublu-orb”, controlate cu placebo, de fază 2/3, sunt în prezent în curs de testare a combinației orale PF-07321332 / Ritonavir. În următoarele câteva luni se așteaptă ca 3.000 de persoane să fie înscrise în aceste studii.

Sursă foto: Dreamstime.