Obligaţiunile guvernamentale din ţările Europei Centrale şi de Est, candidate la UE, au adus investitorilor în ultimii 8-10 ani randamente excelente, în jur de opt procente anual.

În contextul recesiunii economice din Europa, economiile, obligaţiunile şi monedele ţărilor Europei Centrale şi de Est se află sub o presiune crescândă. Întrebarea care se pune în acest context este următoarea: este acest fapt finalul „Poveştii estice“, ce ar presupune un declin accentuat al monedelor şi al obligaţiunilor, sau creează chiar noi oportunităţi? Având în vedere diferenţele economice, politice şi demografice dintre ţările Central şi Est‑Europene nu putem privi într-un mod unitar regiunea.

Cu toate acestea, putem afirma cu siguranţă faptul că în ultimul deceniu aproape toate ţările au înregistrat un progres economic semnificativ. Totuşi, este foarte posibil ca procesul de recuperare economică faţă de Vest să încetinească. Ţări cu dezechilibre economice sem­­­­­­nificative, precum ţările baltice, Ucraina, Bulgaria sau România, au recuperat, însă acum ar putea cunoaşte un regres.

În condiţiile deficitului de cont curent, ale problemelor de finanţare şi ale dependenţei economice de situaţia constituţiei europene, o recesiune economică profundă a Uniunii Europene ar lovi puternic multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Pe de altă parte, atenuarea scăderii preţurilor la materiile prime, fondurile de la UE, pachetele financiare de sprijin din parte UE şi a FMI pot tempera impactul negativ.

Criza financiară globală ar putea oferi argumente în plus pentru aderarea la euro a ţărilor candidate, mai ales dacă zona euro se comportă cu succes în timpul crizei. Raiffeisen Capital Management este pe deplin convins că procesele de convergenţă economică ce vizează aceste ţări vor rămâne neschimbate. Pe termen lung, multe ţări est-europene vor continua să se dezvolte economic în mod semnificativ, într-un ritm mai accelerat decât „bătrâna“ Europă.

Se aşteaptă ca obligaţiunile guvernamentale est-Europene, mai ales cele din Polonia şi Ungaria, să beneficieze de scăderile de dobândă ale Băncii Centrale Europene şi ale băncilor centrale naţionale. După scăderile de curs înregistrate, monedele ţărilor din Europa de Est par să aibă din nou potenţial de randament.

Un aspect de actualitate pentru investitori, dar nu încă un motiv de grabă: aversiunea faţă de risc de pe piaţă este foarte mare; monedele sunt în continuare fluctuante, iar datele macroeconomice continuă să se deterioreze. Pe parcursul următoarelor luni este posibil să apară oportunităţi datorate procesului de recuperare economică din regiune

«După scăderile de curs înregistrate, monedele ţărilor din Europa de Est par să aibă din nou potenţial de randament.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena