Desi piata valutara interbancara ramane dominata de ordinele de vanzare de valuta din partea clientilor, cursul dolarului isi continua ascensiunea, in raport cu leul. Interventiile Bancii Nationale a Romaniei, prin cumpararea surplusului de valuta din piata, fac posibila continuarea deprecierii monedei nationale. Operatorii din piata futures a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu apreciaza o depreciere cu 19% a monedei nationale fata de bancnota americana, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii iulie. Pentru sfarsitul lunii iunie, cotatiile s-au situat in jurul valorii de 21.000 lei/dolar. Tranzactiile de saptamana trecuta pe aceasta piata, pentru contractele leu/dolar cu scadenta la sfarsitul lunii iulie a.c., s-au facut la un pret de 21.680 lei pentru un dolar SUA. De la inceputul anului si pana in data de 17 mai 2000, dolarul a inregistrat o crestere cu 11,6% fata de leu, conform evolutiei cursului de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei.
Spre deosebire de dolarul american, evolutia marcii germane a fost inversa. De la inceputul anului si pana in prezent, marca germana a pierdut aproape 300 de lei, conform cursului de referinta calculat de Banca Nationala a Romaniei. Strans legata de cotatiile monedei unice europene (are si cea mai mare putere in cosul valutelor care formeaza euro), marca germana a atins un punct maxim in data de 17 aprilie, cand BNR a anuntat un curs de 9.712 lei.
Plasamentele in marci germane nu sunt recomandate de analistii care prevad, pentru urmatoarele doua trei luni, o eventuala coborare a cursului acestei monede sau cel mult o stagnare a cotatiilor. Recomandarea lor este, astfel, trecerea de pe marca, pe dolar. In acest calcul nu trebuie exclus nici faptul ca marca germana nu va avea o viata prea lunga, stiuta fiind intentia ca euro sa devina singura moneda, de cont si de circulatie, in statele care au acceptat euro ca moneda unica in zona.
De la inceputul anului si pana in prezent, euro a pierdut aproape 600 de lei, conform cursului calculat de banca centrala. In pofida acestei evolutii, comertul exterior al Romaniei cu tarile din zona euro a avut o evolutie ascendenta: exporturi in crestere cu 19,8%, in primele doua luni din acest an si importuri mai mari cu 5,4%, fata de perioada similara de anul trecut. Pentru aceasta exista o explicatie simpla: ori exporturile in tarile din zona euro sunt mai apropiate de materii prime, materiale, ori decontarile s-au facut pe dolar. Continuarea deprecierii euro fata de dolar pe pietele externe este previzibila in perioada imediat urmatoare. Economiile tarilor din zona, mai putin flexibile decat cea americana, nu au deocamdata puterea de a rapune dolarul in lupta cu euro. Aceasta evolutie va induce efecte similare si pe piata romaneasca. Dealerii apreciaza ca este de asteptat ca autoritatile romane sa intervina, pentru a sustine aprecierea euro.