Vin vaccinurile Covid pentru copii. Odată cu ele vine și dezinformarea

Profesioniștii din sănătate și experții în dezinformare avertizează că eforturile de a vaccina copiii riscă să fie puse în pericol de cei care răspândesc mesaje anti-vaccinare, scrie NBC News.

Pe fondul OK-ului dat de CDC, apar și unele temeri ale părinților, care recunosc că ezită să-și vaccineze copiii mai mici. Dr. Natasha Burgert, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, este conștientă de îngrijorările părinților cu privire la vaccinuri. Ea spune că deja a consiliat unii părinți și se teme că va urma o perioadă deosebit de sensibilă, pe care activiștii anti-vaccinare ar putea să o exploateze.

”Anticipăm deja ce va face activismul anti-vaccin”

”Dacă activismul anti-vaccin începe să facă ceea ce anticipăm, cu acele videoclipuri foarte grafice menite să stârnească emoție, și cu scoaterea la înaintare a unor presupuși experți, cred că asta va influența anumiți părinți”, a spus ea.

Burgert și mulți alți medici și experți în sănătate publică anticipează un val de propagandă anti-vaccin pentru copiii mai mici, în urma deciziei CDC privind vaccinarea cu doze mai mici a copiilor cu vîrsta între 5 ani și 11. În urma acestui anunț, 28 de milioane de copii vor putea să fie vaccinați.

Vor să pună ghearele pe un nou grup de familii ezitante

Susținătorii vaccinurilor dau ca exemplu al acestei campanii no-vax un filmuleț care s-a răspândit rapid pe rețelele sociale, anticipînd tipul de dezinformare de care se tem cel mai mult. Burgert a avertizat că aceste tactici ar putea fi eficiente. „Vor să pună ghearele pe un nou grup de familii ezitante. Sunt îngrijorată că vor putea să-și folosească tacticile de manipulare și cele psihologice pentru a profita de părinții care au aceste mici ezitări”, susține Burgert.

Sondajele confirmă că părinții se tem să-și vaccineze copiii

Ezitarea în fața vaccinului în rândul părinților este deja mare, potrivit unui sondaj recent Kaiser Family Foundation. 27% dintre părinți intenționează să-și vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani „imediat”, 33% vor „așteaptă și vor vedea”, iar 30% spun că „în mod sigur nu își vor vaccina copiii”. De asemenea, 5% susțin că își vor vaccina copilul doar pentru a-l putea trimite la școală.

Informațiile care îi sperie pe adulți abundă pe Internet

Efectele secundare provocate de vaccin sau decesul sunt extrem de rare, potrivit experților în sănătate. Cu toate acestea, informațiile din ultima perioadă, care vorbesc de apariția unor cheaguri de sânge, atacuri de cord sau chiar decese post vaccinare abundă pe internet, adunând milioane de vizualizări.

Specialiștii în manipulare cred că există un motiv pentru care toate aceste povești emoționale și șocante anti-vaccin au câștig de cauză. ”Manualul industriei anti-vaccin este eficient. Funcționează”, a spus Burgert. „Iar succesul vaccinurilor este atât de supus, atât de obișnuit”, explică ea.

Activiștii pro-vaccin spun că au mai văzut filmul ăsta și înainte

Și nu este vorba doar de rețelele sociale. În timp ce comunitatea anti-vaccin s-a bazat mult timp pe mărturii neverificabile ca propagandă, mai ales din documentarul „Vaxxed”.

Activiștii pro-vaccin spun că au mai văzut filmul ăsta și înainte. „Seamănă foarte mult cu războiul vaccinurilor de la mijlocul anilor 2000, cînd se spunea că provoacă autism”, explică și Karen Ernst, director executiv al Voices for Vaccines, un grup național nonprofit care pledează pentru vaccinare.