Astfel, scăderea finanțării străine, coroborată cu ieșirile de capital, poate crea țărilor precum România dificultăți de lichiditate și de onorare a plății datoriilor, iar cei împrumutați în valută să fie confruntați cu creșterea serviciului datoriei, odată cu deprecierea leului.

IIF, un grup de tranzacționare financiară pe piețele globale cu sediul în Washington, și-a redus prognoza privind fluxurile de capital către țările emergente la doar 1,11 trilioane dolari în 2014, cel mai mic nivel din 2009 până acum. De asemenea, intrările de 1,15 trilioane doolari estimate pentru acest an reprezintă o scădere cu 3% față de 2012, potrivit raportului.
“Riscul de aversiune la nivel global a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de durata politicii monetare a banilor ultra ieftini a SUA, dând palpilații în rândul țărilor emergente. Creșterea economică din economiile emergentea pierdutrecent ceva din avânt, în timp ce perspectivele de creștere din economiile mature aduc ceva lumină pentru țările emergente , întrucât reducerea relativă a atractivității investitorilor pentru piețele dezvooltate va duce la mutarea capitalului în afară”, spune Felix Huefner, șeful analiștilor IIF.
Președintele Fed Ben Bernanke a spus săptămâna trecută că banca central și-a putea diminua programul de achiziție de bonduri în acest an și să îl încheie la jumătatea lui 2014, semnalând o reducere a stilumentelor monetare care au ajutat la împingerea în jos a ratelor de dobândă peste tot în lume. Ratele de pe piața monetară din China au crescut până la un nivell record săptămâna trecută, după ce banca central s-a abținut să furnizeze lichiditate, astfel că sistemul financiar s-a confruntat cu o criză de cash.
Țări precum Turcia, România, Polonia și Maroc ies în evidență prin nevoile lor de finanțare externă, spun cei de la IIF.
“Dacă finanțarea externă seacă, împrumutații s-ar putea găsi ei în dificultate în ceea ce privește lichiditatea și solvabilitatea”, notează raportul.
Dacă nu ar fi fost de ajuns scăderea intrărilor de capital către țările emergente, IIF estimează că ieșirile de capital privat din țările emergente vor crește anul acesta cu 7,3%, până la 1 trilion de dolari.
În cazul României, dependența de finanțatre externă este puternică, circa 60% din datoria publică fiind în valută, mai exact doar 93 miliarde lei din 229,3 miliarde lei (în martie 20013) sunt datorii în moneda națională. În plus, să nu uităm că o bună parte din datoria în lei e finanțată tot de investitorii străini care au intrat masiv începând cu sfârșitul lui 2012. Acum când acești investitori se retrag, vedem leul clătinându-se, ce e drept ceva mai puțin decât zlotul polonez, dar asta pentru că investitorii străini nu prea au piață să iasă din bondurile românești.