În decursul celor 35 de ani de cotizare, un român reușește să vireze către bugetul de stat aproximativ 50.000 de euro, iar după pensionare primește în medie aproximativ 30.000 de euro sub formă de pensie de la stat.

Astfel, circa 20.000 de euro rămân la statul român.

Românii trebuie să cotizeze la sistemul public de pensii cu 21,25% din salariu

Legislaţia prevede ca românii cu carte de muncă trebuie să cotizeze la sistemul public de pensii cu 21,25% din salariu. În cazul în care luăm exemplul salariului minim pe economie actual, de 3.000 de lei brut, aproximativ 595 de lei sunt direcționați în fiecare lună către sistemul de pensii.

Astfel, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei/lună după 35 de ani de muncă, în cazul în care salariul ar rămâne constant.

Amintim că pensia se determină în momentul de față, prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Totodată, punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă.

Anumiți români vor putea ieși cu doi ani mai devreme la pensie

În altă ordine de idei, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede extinderea numărului de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă.

Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt km în jurul ei, prin extinderea numărului de localităţi: Bistra, Ocna Mureş, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov, Clejani şi Giurgiu din judeţul Giurgiu, Letca Nouă din judeţul Gorj, Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Comarnic, Floreşti, Valea Călugărească din judeţul Prahova şi Videle din judeţul Teleorman.