Finanţatorul FC Argeş Cornel Penescu a fost reţinut, luni după-amiază, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de dare de mită, la ora transmiterii ştirii acesta fiind dus cu duba spre arestul Poliţiei Judeţene Argeş, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unor surse judicare, măsura reţinerii lui Cornel Penescu, decisă de către procurorii anticorupţie, are legătură cu dosarul în care sunt implicaţi fostul arbitru Ionică Serea şi arbitrul Marius Martiş, în prezent arestaţi preventiv.

Cornel Penescu a fost chemat, luni, la sediul Serviciului Teritorial Piteşti al DNA, unde a fost audiat câteva ore de către procurori, la ora transmiterii ştirii în clădirea DNA aflându-se şi fostul director al societăţii PIC Liviu Făcăleaţă, care este audiat în legătură cu faptul că ar fi intermediat primirea banilor de la Penescu către arbitrii Martiş şi Serea.

Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, şi fostul director al societăţii Pic Liviu Făcăleaţă s-au aflat şi vineri la DNA Piteşti, unde au fost audiaţi tot în legătură cu dosarul de corupţie în care arbitrul Marius Martiş şi fostul arbitru Ionică Serea au fost arestaţi preventiv.

Mită de 21.000 de dolari

În 30 aprilie, arbitrul de fotbal de Liga I Marius Martiş şi fostul arbitru Ionică Serea au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, apoi arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, de judecătorii Tribunalului Argeş. Ionică Serea a fost arestat preventiv pentru luare de mită, în timp ce arbitrul de Liga I de fotbal, Marius Martiş, a fost arestat preventiv pentru complicitate la dare şi luare de mită.

Măsura a fost confirmată, miercuri, de judecătorii Curţii de Apel Piteşti.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 18 martie 2009, Ionică Serea, în calitate de arbitru de fotbal în cadrul Comisiei centrale a arbitrilor – organism al FRF, ar fi primit 21.000 de dolari de la Gheorghe Cornel Penescu, prin intermediul lui Martiş Marius Marian şi a lui Făcăleaţă Liviu Ilie, directorul societăţii PIC.

Motivele pentru care Penescu a dat mită

„Această sumă a fost dată pentru ca inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Federaţia Română de Fotbal să arbitreze partida dintre cluburile Fotbal Club Argeş Piteşti şi Fotbal Club Steaua Bucureşti, disputată la data de 20 martie 2009, să faciliteze ca echipa Fotbal Club Argeş Piteşti să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute cu echipa Fotbal Club Steaua Bucureşti şi, de asemenea, pentru ca jucători din cadrul echipei din Piteşti să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu), iar astfel de sancţiuni să fie aplicate fotbaliştilor din echipa adversă”, explică DNA.

Serea, în vârstă de 41 de ani, a fost retrogradat în lotul B de arbitraj, în aprilie 2009, pentru prestaţia din semifinala Cupei României, CFR Cluj-FC Vaslui, scor 1-0, şi nu mai avea posibilitatea să mai conducă vreun meci din cauza vârstei sale. Fostul arbitru era gardian la Penitenciarul Focşani de la sfârşitul anului 2009, ocupând acest post după ce a câştigat un concurs cu nota 7,42. După arestarea sa preventivă, Serea a fost suspendat din postul pe care îl ocupa la Penitenciarul din Focşani.

În iulie 2009, numele lui Marius Martiş a fost vehiculat printre numele a 13 arbitri incluşi de Comisia Centrală a Arbitrilor pe lista pentru sezonul 2009-2010 al Ligii I şi care ar fi fost implicaţi în scandalul de corupţie în care este judecat patronul echipei FC Argeş, Cornel Penescu.

Grup infracţional organizat

Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, a fost arestat în 16 aprilie, în dosarul „Mită în fotbal”, fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. El a fost trimis în judecată în stare de arest, alături de fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei Pic, Liviu Făcăleaţă.

În 30 ianuarie 2010, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor Gheorghe Constantin şi fostul director al PIC Piteşti, Liviu Făcăleaţă, judecaţi pentru fapte de corupţie, au părăsit Penitenciarul Mărgineni, fiind puşi în libertate.

Alţi zece inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă, şi Daniela Cârstina, director în cazul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.

Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 – aprilie 2009, Gheorghe Cornel Penescu, Liviu Ilie Făcăleaţă, Cristian Mincă, Gheorghiţă Pieca şi Constantin Gheorghe au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

SURSA: Mediafax