Patronul unei societății de construcții aflate în insolvență a împrumutat PSD – Sediul Central cu suma de 445.000 de lei la data de 22 septembrie 2020 la doar câteva zile după ce Primăria Generală a Municipiului București atribuise aceleiași firme patru contracte în valoare totală de 29 de milioane de lei, fără TVA, în 14 septembrie.

Banii au fost împrumutați în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul PSD fiind primarul în funcție la data respectivă, Gabriela Firea, scrie g4media.ro.

Firea neagă că ar fi avut vreo legătură

Atât Gabriela Firea, cât și un reprezentant al firmei de construcții neagă faptul că ar exista vreo legătură între cele două evenimente.

”Firește că nu există o conexiune între cele două situații. În primul rând, nici un primar – și deci, nici eu – nu decide care sunt câștigătorii vreunei licitații. În al doilea rând, acum am aflat de la Dvs că acele persoane au acordat împrumuturi. Nu am avut această informație.”, a răspuns Gabriela Firea pentru g4media.ro.

Nicușor Dan a reziliat contractele, din lipsă de fonduri

În martie 2021, Nicușor Dan a decis rezilierea contractelor, din lipsă de fonduri. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Primăria Generală a atribuit mai multe contracte pentru anveloparea unor blocuri din Sectorul 6.

Despre ce firmă este vorba

Printre firmele câștigătoare s-a numărat Rotary Construcții SRL București, societate care, în iunie 2020, intrase voluntar în stare de insolvență.

Rotary Construcții a primit patru loturi, în valoare totală de 29,08 milioane lei, fără TVA. De fiecare dată, singura ofertă admisibilă luată în considerare pentru evaluare de către autoritatea contractantă a fost doar cea a Rotary Construcții, celelalte oferte fiind respinse ca inadmisibile, pe motive procedurale.

Documentul, publicat în Monitorul Oficial în aprilie

La opt zile după ce fusese declarat câștigător pentru cele patru loturi, patronul firmei Rotary Construcții SRL, Mihai Leonard Rotaru, a împrumutat PSD cu 445.000 de lei, informația fiind publicată de formațiunea politică în Monitorul Oficial, în aprilie 2021.

Documentul conține date despre finanțarea partidului în 2020. Ulterior, dar înainte de alegerile parlamentare din 2020, și partenera sa de viață, Daniela Rotaru, a împrumutat PSD cu aceeași sumă.

În ambele cazuri, termenul scadent a fost 6 martie 2021, cel mai probabil după data la care PSD sconta că i se vor deconta, de către Autoritatea Electorală Permanentă, banii cheltuiți la cele două scrutinuri de anul trecut.