Patriarhul Daniel, îndoliat după tragedia de la Praga

Patriarhul Daniel, îndoliat! Șeful Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat regretele privind tragedia ce a avut loc la Praga. După cele întâmplate joi, pe 21 decembrie, Cehia a decretat doliu național pentru sâmbătă.

„Vestea tragicului eveniment din după-amiaza zilei de joi, 21 decembrie 2023, produs la Universitatea Carolină din Praga, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 15 persoane, alte 25 persoane fiind rănite, ne-a îndurerat profund”, a transmis acesta, citat de Ziarul Lumina.

Potrivit patriarhului Daniel, violența aducătoare de moarte este din ce în ce mai prezentă în societatea contemporană, „în contradicţie cu darul sacru al vieţii care vine de la Dumnezeu”.

„Constatăm cu deosebită îngrijorare că violenţa aducătoare de moarte, manifestată de persoane indiferent de vârstă, este tot mai prezentă în societatea contemporană, în contradicţie cu darul sacru al vieţii care vine de la Dumnezeu.

În aceste momente de tristeţe pentru poporul din Cehia, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor ucişi în acest eveniment tragic şi să dăruiască vindecare grabnică celor răniţi, iar familiilor îndoliate mângâiere, în lumina Învierii lui Hristos, Cel care a biruit moartea”, a adăugat șeful Bisericii Ortodoxe Române.

Doliu național în Cehia

Amintim că, după tragedia de la Praga, Cehia a decretat doliu național pentru sâmbătă, 23 decembrie. Președintele Petr Pavel a făcut un anunț despre tragedie, exprimându-și „imensa tristețe” și „furia neajutorată” față de pierderea de vieți „complet nenecesare”.

Potrivit poliției, atacatorul a fost „eliminat”. El este suspectat că și-a luat viața tatălui său și ar putea fi legat de decesul altor două persoane, pe care le-ar fi ucis săptămâna trecută.

Bilanţul tragediei este de 15 morţi şi 24 de răniţi, împuşcaţi de tânărul student de 24 de ani. Atacul este evaluat ca fiind unul dintre cele mai grave incidente cu arme de foc înregistrate în istoria recentă a Europei.

Incidentul armat a început în jurul orei locale 15:00 (14:00 GMT) joi, în clădirea Facultății de Arte a Universității Caroline, situată în centrul capitalei Cehiei.

Atacatorul a deschis focul în coridoarele și sălile de clasă ale clădirii. Martorii afirmă că părea să vizeze aleatoriu. În timp ce se desfășura atacul, personalul și studenții au folosit mobilierul clădirii pentru a se baricada în săli.

Imagini dramatice, capturate și distribuite pe platformele de socializare, prezintă persoane care sar de la etaj sau de pe un pervaz exterior, în timp ce sunetele împușcăturilor se aud în fundal.

Conform informațiilor furnizate de poliție, atacatorul este un student în vârstă de 24 de ani. Autoritățile au precizat că individul nu avea antecedente penale. Cu toate acestea, s-a subliniat descoperirea unui „arsenal imens de arme și muniții” în posesia sa. Mai multe puteți afla aici.