Potrivit noilor reguli de etichetare pentru sucurile din fructe adoptate ieri de Parlamentul European (PE), sucurile din fructe etichetate ca fiind „fără zahăr” nu vor mai putea conține zaharuri sau alţi îndulcitori.

Dacă un suc conține îndulcitori artificiali, nu mai poate fi etichetat ca fiind fără zahăr. Prin decizia luată, PE dorește să pună capăt confuziei din acest domeniu. "Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără", a spus raportorul Andrés Perelló Rodriguez.
Deciziile vizează și denumirea amestecurilor de sucuri, care trebuie sa fie cqt mai conformă cu compoziția lor. De exemplu, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere si căpşuni" și nu doar „suc din căpșuni”. Dacă vorbim de trei sau mai multe fructe, sucul poate fi numit doar „amestec de fructe”. Aceeași problemă există și la sucurile de portocale, care contin și 10% mandarine, pentru culoare și gust. De acum încolo, sucurile din portocale care conțin și 10% mandarine vor fi etichetate ca atare. Multe produse vândute ca "suc de portocale" conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocală importate sau fabricate in UE vor trebui să fie suc de portocale pur, sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului.

Statele membre UE vor avea până la 18 luni pentru a-şi adapta corespunzător noua legislaţie.