Parisul reclamă fapte grave comise de Washington. Dezvăluirile canalului televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR) privind utilizarea sistemelor de informaţii ale ţării de către agenţia de informaţii a Statelor Unite (National Security Agency, NSA) pentru a spiona înalţi oficiali europeni trebuie verificate şi dacă se dovedesc adevărate, faptele vor fi denunţate, a estimat secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, luni, 31 mai.

Parisul reclamă fapte grave comise de Washington. Proteste diplomatice la orizont

“Nu am, în acest moment, informaţia care să coroboreze clar [aceste informaţii]”, a declarat Clément Beaune pe Franceinfo. Aceste fapte potenţiale sunt grave, trebuie să le verificăm (…) apoi să extragem un număr de consecinţe pentru cooperarea noastră”, a adăugat el referitor la această anchetă, la care “Le Monde”, “Süddeutsche Zeitung”, canalele germane NDR şi WDR, ca şi televiziunile publice suedeză (SVT) şi norvegiană (NRK) au avut acces.

“Ar putea să fie efectiv un anumit număr de proteste diplomatice”, dar chiar dacă există “o anchetă jurnalistică serioasă, trebuie mai întâi verificată exactitatea faptelor, dimensiunea faptelor”, a insistat secretarul de stat.

Potrivit anchetei televiziunii publice daneze DR făcută publică duminică, agenţia de informaţii a Statelor Unite (National Security Agency, NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona oficiali de prim rang şi înalţi funcţionari din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Pentru aceasta, NSA s-a folosit de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciile de informaţii militare daneze FE, scrie Le Monde.

Nume de cod, “Operaţiunea Dunhammer”

Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier, ministrul german al afacerilor externe din acea vreme, şi Peer Steinbrück, şeful opoziţieii de atunci, figurează printre persoanele pe care NSA le-a spionat, potrivit DR.

NSA a putut avea acces la SMS-uri, apeluri telefonice şi la traficul pe internet, inclusiv căutări, chat sau mesagerie, potrivit DR.

Potrivit presei germane, guvernul federal, ca şi Peer Steinbrück, nu erau la curent cu aceste ascultări.

Spionajul de către NSA a fost dezvăluit într-un raport intern al FE cu numele de cod “Operaţiunea Dunhammer” şi prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în iunie 2019, a fost informată despre acest caz în august 2020, potrivit DR.