Aeronava este dezvoltată de Direcția de Cercetare și Dezvoltare a Apărării și de Ministerul Apărării din Israel, împreună cu Forțele Aeriene, Marina și serviciile de informații israeliene. Și reprezintă un salt semnificativ pentru superioritatea serviciilor de informații din Israel.

În prezent, Israelul operează avionul invizibil de luptă F-35 avansat. Forțele Aeriene din Israel (IDF) sunt printre cele mai puternice din regiune și din ce în ce mai mult un partener-cheie pentru Statele Unite în exerciții comune.
Noul avion va fi echipat cu senzori de ultimă generație, inclusiv un sistem radar avansat.

Aeronava a fost achiziționată oficial de forțele aeriene israeliene în Duminica Paștelui. La ceremonia de primire, generalul Aluf Amikam Norkin, a declarat că „aeronava ne va îmbunătăți considerabil eficacitatea”. Oron este, de alfel, primul avion de acest gen în ceea ce privește această generație de colectare de informații.

Israel Aerospace Industries (IAI) a fost principalul contractor al aeronavei. „Aeronava va fi, de asemenea, echipată cu algoritmi de procesare a datelor bazate pe știința avansată a datelor și pe inteligență artificială.

De asemenea aeronava va permite IDF să-și mențină superioritatea informațiilor în fața provocărilor emergente “, a precizat IDF într-un comunicat.

Noul avion va fi echipat cu senzori de ultimă generație, inclusiv un sistem radar avansat produs de IAI. „Aceste sisteme vor permite IDF să obțină o mulțime de informații în timp real, în orice condiții meteorologice sau de vizibilitate, în timpul operațiunilor de rutină și al conflictelor”, se mai spune în comunicat.

„Utilizarea tehnologiei AI va permite un sistem de procesare a datelor eficient și automatizat, care va produce informații în timp real, sporind eficiența activităților operaționale ale IDF”, a declarat generalul Yaniv Rotem, șeful cercetării și dezvoltării militare din Ministerul Apărării.

Avionul va funcționa cu escadrila 122 Nachshon, alături de alte avioane de informații pe care le folosește Israelul. Israelul folosește aparatul G550 Shavit ca parte a echipamenetelor de informații electronice Shavit (ELINT). Escadrila 122 are deja mai multe avioane Shavit și Eitam, cărora li se va alătura noul avion.

Israelul este lider mondial în aceste tipuri de avioane strategice pentru misiuni speciale. Ele sunt importante pentru a menține Israelul cu un pas înaintea adversarilor. Pe lângă avioanele de misiuni speciale, Israelul folosește o multitudine de drone și cele două escadrile de avioane F-35.

Pe fondul tensinilor cu Iranul, apărarea aerienă a Israelului este una multistratificată, recent fiind anunțate noi capacități împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor.