Panasonic va plăti 10 milioane de euro pentru participaţia la Gorenje, care îşi vinde produsele în 90 de ţări şi exportă 95% din producţie. În plus, cele două companii vor demara în comun activităţi de cercetare şi dezvoltare în domeniul maşinilor de spălat şi frigiderelor şi, de asemenea, vor coopera în domeniul vânzărilor şi marketingului în Europa.

"Panasonic se obligă să nu îşi majoreze participaţia la Gorenje peste 13% timp de cinci ani, fără aprobarea scrisă din partea echipei manageriale şi a boardului Gorenje", a informat firma slovenă într-un comunicat.

Preluarea participaţiei se va face prin emiterea de noi acţiuni, pe care Panasonic le va cumpăra la un preţ de 4,31 euro per titlu, urmând ca mărimea exactă a participaţiei ce va fi cumpărată de firma japoneză să depindă de majorarea de capital care va fi derulată la acelaşi preţ de acţionarii Gorenje în lunile următoare.

Gorenje, al doilea mare exportator din Slovenia, are o capitalizare de piaţă de 66 milioane de euro şi controlează aproximativ 4% din piaţa europeană de electrocasnice. În schimb, Panasonic vrea să devină lider mondial pe segmentul electrocasnicelor şi să profite de cererea crescută venită de pe pieţele emergente din Europa, în special din Rusia.

Gorenje speră că alianţa cu Panasonic îi va creşte vânzările cu 80 de milioane de euro pe an, în condiţiile în care anul trecut a firma slovenă a realizat vânzări de 1,26 miliarde de euro. În primele trei luni ale acestui an Gorenje a înregistrat o pierdere netă de 4,2 milioane de euro.
Sursa: Agerpres